torsdag 1 augusti 2013

Ingen riktig kompis

Ingen riktig kompis, av Candice F. Ransom

Maxie Granville ska äntligen börja i sjätteklass. Äntligen ska de bli störst på skolan.
Men allting blir inte som hon förväntat sig. En dag får de ett brev om att sjätteklassarna måste förflyttas till högstadie skolan istället på grund av utrymmes brist. Maxie blir upprörd och nervös. Hur ska det gå till! Men åtminstone har hon sin bästa vän Dilys. De lovar varandra att inte förändras.

Men när väl dagen kommer blir det inte alls roligt. Alla de äldre eleverna retas, klappar dem på huvudet och kallar dem pysslingar. När Dilys får höra om att skolan ordnar en tävling som går ut på att dekorera sitt klassrums dörr, vill hon att sjätteklassarna också ska få ställa upp. När sjätteklassarna väl får tillstånd att ställa upp väljer Dilys tre medhjälpare och inte Maxie. Maxie blir nedstämd och sur. De är ju bästa vänner?

Senare börjar Dilys umgås med nioklassarnas drama grupp utan att fråga om Maxie vill komma med. Och där sitter Maxie och inser att hon har precis mist sin bästa vän. När hon konfronterar Dilys svarar hon bara att hon inte har förändrats bara mognat, vilket hon tycker Maxie också skulle kunna göra.

Snart blir Maxie lika vän som Ellen, en flicka som ingen är kompis med  och dessutom är mobbad. Vilket leder till att Maxie också blir mobbad. Men Maxie ger sig inte, hon kommer på en plan. En plan att hämnas på högstadie eleverna och att de andra att sluta mobba Ellen. Snart smider hon ihop idén om sjätteklassarnas stora hjältinna.

En bra bok. Mysig att läsa när det regnar. Man får lära sig ett par nya ord i den här boken. Vilket en av dem är nonkonformist ( betyder man följer inte strömmen ). Men väldigt bra och intressant, man får undras över hur några sjätteklassare kan hämnas på de äldre utan att bli upptäckta. Vilket leder till att man vill fortsätta läsa ända till slutet.

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar