måndag 12 augusti 2013

Millan

Millan, av Pia Hagmar

Boken handlar om Millan som är 13 år och bor tillsammans med sina föräldrar och sin lillebror Josef.
Men de är inte riktigt en vanlig familj. Hennes pappa är berusad nästan varje kväll och hennes mamma orkar aldrig göra någonting, inte ens hämta eller lämna Josef vid dagis. Hon vågar inte ta hem sin ända kompis eftersom hon tror att hon har en helt vanlig familj. Men Millas till flyktsort är stallet. Där får hon betalt genom att sköta och ta hand om Mariannes hästar och de som hyr in sina egna hästar där. Millan fantiserar ofta om att hon bor i Mariannes stora vackra hus och att hon är dotter till Marianne. Millans största dröm är att en dag få en egen häst. Men det är bara en dröm, eller hur? En dag möter Millan och hennes kompis Millans pappa på torget och han är inte nykter. Millan skäms och berättar att det är hennes pappas brors kompis. 

Första delen av den nya serien Millan. 



Andra delen:

Sveket


Millas pappa skäms för att ha skämt ut sin dotter, för att gottgöra det vinner han på spel och får en liten shettis som del betalning. Först blir Millan förskräckt. De kan ju inte ha en ponny i garaget. Som tur är lovar Marianne att Zorro, som Millan döpt honom till, får bo i stallet. Men inombords gnager det i Millan. Det kostar mycket pengar att hyra in en häst i stallet. Pengar som Millan inte har. Men en dag löser sig allt, men istället kommer det mera problem. Millan ska äntligen få tävla i dressyr för första gången på Mariannes häst. Men när Millan får erbjudande att byta Zorro mot en arab blir hon tveksam. Hon kan ju inte rida Zorro men att byta bort honom skulle göra hennes pappa besviken. Eller skulle han ens märka att det inte är samma häst som han tog hem åt Millan? Vardagen blir bara värre och värre, ju mera pappa dricker desto värre blir han. Och när kompisen sviker känns allt hopplöst. Inte ens Marianne gillar Milla mera.

Två väldigt bra böcker. Pia Hagmar har skrivit många böcker riktad mot yngre men de här två är riktade åt en äldre ålders klass. Väldigt intressant om hur allt kommer att lösa sig. De är båda böckerna nya vid biblioteket.

Orkade inte uppdatera igår p.g.a att jag var på tävlingar med en shettis hela dagen :)

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar