tisdag 6 augusti 2013

I morgon när kriget kom

I morgon när kriget kom, av John Marsden


Sju australienska ungdomar ger sig ut för att campa under helgen, i en dal som kallas Helvetet. De heter Ellie (berättaren), Corrie, Fi, Robyn, Homer, Kevin och Lee. På natten vaknar Ellie till ljudet av flygplan. De är många och de flyger lågt. Men snart glöms de bort igen.

Ungdomarna är totalt isolerade. De skämtar om att ett tredje världskrig skulle kunna bryta ut och de skulle inte märka något. Men, som Ellie påpekar: de hade ju nästan rätt.

När de återvänder från sin campingtur hittar de döda djur och tomma hus. Elen är borta och telefonerna döda. Ingen mänska syns till. Panikslagna letar de efter sina familjer och upptäcker att landet har invaderats. Alla andra är fångar, och nu är tonåringarna ensamma.

De drar sig tillbaka till Helvetet - dalen där de campade - och försöker få radiokontakt med omvärlden. Men Ellie har ingen lust att sitta still och vänta på att bli räddad. Hon och hennes vänner ska ge fienderna en otrevlig överraskning.

Imorgon när kriget kom är första delen i en serie på sju böcker. Följande böcker är: När natten är som mörkast, Den tredje dagens kyla, Nu är mörkrets tid, Så grydde hämndens timme, I skymningens land och På andra sidan gryningen. Sen finns det också en fristående serie om Ellie, som utspelar sig efter kriget.

Imorgon när kriget kom är en spännande bok och serien har gott om action. Av någon anledning har jag inte läst alla böckerna. Jag har nog alltid tänkt läsa dem, men det har inte blivit av ännu. De är bra, men kanske inte mina favoriter. Ellie och de andra blir alltmer brutala under seriens gång, och ibland gör de saker som får en att må illa. Allt är tillåtet i krig, eller hur var det?

Jag rekommenderar boken om du gillar spänning och äventyr.


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar