söndag 29 september 2013

På kudde av gräs

Sagan om klanen Otori - På kudde av gräs, av Lian Hearn


Takeo, växer från pojke till en man. Han har svurit trohet till Släktet, men hans hjärta tillhör Kaede. Den natten han lämnade henne sövd tack vare sina krafter, glömmer han aldrig. Nu är han på en resa bort från sitt liv. Han får lära sig allt Släktet vill att han ska lära sig. Eftersom han tillför släktet Kikuta är hans begåvningar att kunna söva folk, göra sig osynlig och att han hör lika bra som en hund, de egenskaperna gör honom till en fruktansvärd mördare. 
Takeo blir tvungen att avstå från arvet som skulle ge honom makt och rikedomar, men det spelar ingen roll. Inget är lika smärtsamt att avstå ifrån som sin kärlek till Kaede. Men när Takeo skickas på ett uppdrag till Hagi att ta reda på vad hans herre Shigeru visste om släktet och kanske tvingas döda alla i hushållet. Takeo kommer aldrig göra det, vilket han inom sig vet det. Men den som förråder Släktet kommer att bli förföljd tills man är död.

Kaede har gett sig av till sitt hem. När hon anländer till sin by, är nästan allt förstört på grund av en hård storm. Maten kommer inte att räcka hela vintern ut och det samma med veden. Hennes far är otröstlig. När han får höra att hennes make än en gång dött, eftersom han tror att Shigeru var hennes make, är han övertygad om att deras släkt är förbannad. Men hennes far går med på att lära henne allt som han skulle ha lärt sina söner, om han hade fått några. För Kaeda är beslutsam, hon ska träda in i herrarnas maktkamp och kräva det som är hennes. Men det måste ske i hemlighet, så att de inte ska krossa henne.

Och flera hemligheter blir det, för Kaeda bär på ett barn. Takoes barn. Och när hon träffar herr Fujiwara blir hon misstänksam om vad hans motiv är?
Även Takeo blir lurad mitt framför hans egna ögon.

Det fortsatta spänningen på Sagan om klanen Otori fortsätter. Den här boken är lika bra som den första och många hemligheter avslöjas. Beskrivningen är fantastisk och man dras in i boken. Det är en spännade, våldsam och välskriven bok om kärlek och död, grymhet och krig. Språket är klart, personteckningen nyanserad och skildringen av det medeltida Japan mycket kunnigt.

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar