söndag 22 september 2013

Över näktergalens golv

Sagan om klanen Otori - Över näktergalens golv, av Liam Hearn


I en mycket avlägsen by uppe bland bergen lever en pojke. Han lever med sin familj bland de som kallas De gömda. Han namn är Takeo och är en mycket ovanlig pojke. Vem hans riktige far var vet han ej.
De gömda får absolut inte anfallas, men en natt blir byn anfallen av krigsherren Iida Sadamu. Hela hans by slaktas medan Takeo i misstag råkar förarga herr Iida. Takeo springer iväg upp till bergen, jagad. Där stöter han på en ung herreman som heter Otori Shigeru. 

Efter en tid börjar Takeo vänja sig vid att vara med Shigeru, som bestämmer sig att adoptera Takeo. När Takeo en dag får möta Muto Kenji, som är en av Släktet. I Släktet finns olika familjer och Takeos far var en gång en av dem. Det betyder att Takeo har fått ärva en sällsynt gåva. Hans hörsel är fantastisk. Under året som går får han lära sig allt, skriva, läsa, slåss och Kenji lär honom om Släktet i hemlighet. För ingen får någonsin veta om Takeos sanna identitet.

Samtidigt i en borg långt söderut, finns en flicka Kaede som hålls som en "gisslan". När borgets herre bestämmer sig att hon ska giftas bort efter att hon dödat en man som försökte våldföra sig mot henne. Men mannen som hon fick till sin trolovades dog, ville ingen gifta sig med henne. En dag får hon trots allt en ny trolovade. Hon ska gifta sig i Iidas borg med en man som heter Otori Shigeru för att visa att de är bundsförvanter.

Shigeru ser sin chans att för en gång för alla döda Iida tack vare Takeos skicklighet. Bröllopet kommer aldrig gå av. Takeo inser att hans chans att hämnas sin familj är inne. Men när han möter Kaede, Shigerus trolovade, blir han förälskad. Men tiden håller på att rinna ut, eftersom Släktet är efter honom. Och kommer Iida verkligen inte misstänka någonting?

En mycket bra bra bok! Ganska svårläst eftersom stilen är liten. Det händer egentligen inte så mycket i boken, men handlingen är mycket väl beskriven och man måste bara fortsätta läsa. Man kan inte föreställa sig slutet eftersom det finns många möjliga slut. Så rekommenderas verkligen. En bra bok, om spänning, kärlek, och trohet.

Den första boken i Serien: Sagon om Klanen Otori.

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar