söndag 13 oktober 2013

V for Vendetta

V for Vendetta, av Alan Moore


Historien bygger på hur kärnvapenkriget i slutet av 1980-talet och den följande globala sociekonomiska krisen fick det fascistiska partiet Norsfire att ta kontroll över Storbritannien och om hur detta parti placerade "oönskade" människogrupper (homosexuella, människor med utländsk härkomst och vänsterpolitiska aktivister) i koncentrationsläger där de slutligen avled. Vid denna tidpunkt introduceras även Eric Finch, chefen över den vanliga polisstyrkan kallad Näsan, som arbetar för staten mest därför att han är plikttrogen snarare än att han har samma politiska värderingar som de. Introduceras gör även Adam Susan, partiledaren för Nordmannaelden, som är en tillbakadragen man som är besatt av datorprogrammet Ödet, och Dominic Stone som är en kollega till Finch. De har många lakejer som kallar sig själva Fingrarna.


Den 5 november 1997 räddar den mystiske V den unga flickan Evey Hammond från att bli våldtagen och misshandlad av Fingrarna. V förklarar att han vill hämnas på politiken, och efter att han räddar Evey får hon möjligheten att beskåda en explosion orsakad av V på en politisk byggnad. Därefter får Evey erbjudande att hjälpa V.V fortsätter sin personliga vendetta genom att kidnappa Lewis Prothero, den tidigare chefen för koncentrationslägret Larkhill och numera känd som Ödets Röst, och driva honom till vansinne. Efter det mördar V Anthony Lilliman, en pedofilisk biskop, och Delia Surridge, en opolitiskt doktor.

 Fyra månader efter det att Dr. Surridge mördats bryter sig V in i Jordan Tower vilket är huvudkvarteret för det som kallas Munnen, den plats Nordmannaelden sänder sin propaganda från, och här sänder V ut sitt tal till folket i Storbritannien som han uppmanar att ta kontroll över sina egna liv. Finch träffar Peter Creedy, chefen över säkerhetspolisen kallad Fingrarna, som provocerar Finch till den grad att han ger honom ett knytnävsslag i ansiktet. På grund av detta tvingas Finch att ta semester från sitt arbete. Creedy börjar nu även att organisera en egen privata milis som han hoppas kunna använda för att störta Susan från sin ledarposition i partiet.

Bild från filmen!
Evey utvecklar en relation till denna mystiske V, men en dag börjar hon konfrontera Vs metoder. Är det han som är den goda eller onda? Evey slits mellan olika känslor, men V är beslutsam. Han vet vad hans mål är. Att frigöra England från de politiska makthavarna som styr. 

En väldigt bra bok. Eller det kanske är mera som en serie kan man säga.
Filmen är riktigt bra så rekommenderas! Passar mera till ungdoms åldern och vuxna.

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar