söndag 20 oktober 2013

Muminpappas memoarer

Muminpappas memoarer, av Tove Jansson.


Muminpappa ligger förkyld i sin hängmatta, han verkar inte bli bättre. Till sist måste han flytta till verandan och allra sist in till sitt rum. Han har absolut ingenting att göra. Då kommer Muminmamman med förslaget att han ska skriva en bok om sin stormiga ungdom. Det får Muminpappan att fundera, ränk om han ahde dött i förkylningen, då skulle ingen veta om hans ungdom. Hans egna memoarer. Han gör det för att kunna berätta för barnen om hans liv.
Till sist tar Muminpappa sin penna och börjar skriva.

Var Muminpappan föddes vet inte hans ens själv. Men hans liv som hans minns, börjar på ett barnhem som Hemulens moster äger. De kommer inte överens, han ställer också frågor som varför? Frågor som inga barn brukar ställa. En kall vinternatt smyger sig Muminpappan ner till sjön där isen ligger och väntar. Första håller isen, men sedan spricker den och Muminpappan håller på att dö. Men han kämpar febrilt för sitt liv och överlever. Efter det lämnar han barnhemmet, eftersom han känner att han måste upptäcka världen.

Först träffar han uppfinnaren Fredrikson. Fredrikson har själv byggt en båt som heter Havsorkestern. Muminpappan får följa med när Havsorkestern. Fredrikson presenterar två nya vänner åt Muminpappan.
Rådd-djuret ( blivande åt Sniff ) och Joxaren ( blivande pappa åt Snusmumriken ).
De åker iväg ut på havs mot äventyr.

Under sin färd får de träffa många olika figurer. Mårran, Hemulens andra moster, Klippdass ( kibbdassarna)
Mymlans dotter, Mymlans själv ( mamma åt Mylam och Lilla My) Sås-djuret ( blivande mamma åt Sniff ) Lilla My, spöket, och Muminpappas första möte med Muminmamman.

Muminpappas liv kan på viss grad jämföras med Mumins, han är vänner med Sniff och Snusmumriken, han räddar Snorkfröken första gången m.m.

Muminpappas memoarer är verkligen en läsvärd bok i alla åldrar. Den är mycket bra skriven i sig själv och blir aldrig tråkig. Det avslöjas många hemligheter i boken. T. ex är Lilla My och Snusmumriken släkt? Läs boken och ta reda på alla hemligheter som döljer sig. Men som sagt en mycket bra och inspirerande bok. Måste erkänna att den tillför nu till en av de bästa böckerna jag har läst. 

Passade också på att samma gång efter att jag läst färdigt boken titta filmen. Kan säga.. titta på filmen först  "Muminpappans olyckliga barndom, Muminpappas stormiga ungdom, Muminpappa grundar koloni." Filme stämmer halvt överens med i boken. I slutet är jag verkligen inte glad att de tog bort. Eftersom det var bara för hjärtberörande.

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar