söndag 6 oktober 2013

Tvillingarna Thornthwaites testamente

Gareth P. Jones: Tvillingarna Thornthwaites testamente


Den här underbara boken i lite Addams Family-stil handlar om tvillingarna Lorelli och Ovid som inte riktigt är som andra barn. Tvillingarna är föräldralösa och bor i ett dystert slott med porträtt av kusliga förfäder på väggarna. Personalen fungerar som familj och de undervisas hemma av butlern. De har faktiskt aldrig någon egentlig kontakt med omvärlden, eftersom slottet helt saknar TV, datorer och mobiltelefoner. Men det märkligaste av allt är deras ständiga försök att ta livet av varandra.

Det började när de var små, efter deras föräldrars mystiska död. Vid sexton års ålder skulle tvillingarna ärva föräldrarnas förmögenhet, eller, ifall en av dem dog, skulle den andra få alltihop. Efter det blev det alldeles naturligt för dem att försöka döda varandra. De minns inte vem som började eller knappt varför de fortfarande håller på, men det är lika naturligt för dem som för andra syskon att leka.

Nu, 13 år gamla, bestämmer de sig för att ingå vapenvila. Det blir bara så tröttsamt att vara på sin vakt hela tiden. De ändrar testamentet så att den ena tvillingen ska bli arvslös om den andra dör. Men det finns ett litet problem... Mordförsöken bara fortsätter. Ingen av dem är skyldiga den här gången. Kan de lära sig att samarbeta och lita på varandra innan någon av dem dör?

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken, med dess torra, ibland elaka humor, och spännande plats(er). Den var orginell, och även den knappast var så snäll och mysig, kan jag ändå inte låta bli att beskriva den som söt. Väldigt spännande, men för mig som kanske egentligen är lite för gammal för den var den också riktigt söt.

Rekommenderar den verkligen. Passar kanske allra bäst för 11-15-åringar.


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar