onsdag 16 oktober 2013

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Haha, Australien i bakgrunden
- en av de få platser Allan Karlsson INTE besökte

Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann


Vet ni vad? Det här är inlägg nr 101 på den här bloggen. Men eftersom jag aldrig har läst "De 101 dalmatinerna" så tänkte jag skriva om en hundraåring på rymmen istället.

Boken börjar med att huvudpersonen Allan Karlsson fyller hundra år. Det ska förstås firas med pompa och ståt - något som Allan inte alls har lust med. Han stiger därför ut genom fönstret och ner i blomrabatten utanför äldreboendet i Malmköping. Av bara farten glömmer han sina skor. Men Allan är inte en person som grubblar eller grämer sig. Han kontrollerar att han har plånboken i fickan och hasar sedan iväg i sina innetofflor.

Vid resecentralen råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett tag och plötsligt har han både skurkar och poliser efter sig.

På sin resa möter Allan småtjuven Julius Jonsson som är minst sagt impopulär bland sina grannar, gatuköksägaren Benny Ljungberg som nog måste vara Sveriges mest utbildade man, och Gunilla Björklund, kallad Den sköna, som äger en schäferhund och en elefant. Men så har Allan genom historien alltid dragit till sig underliga typer.

Förutom Allans äventyr i Sverige, som hundraåring, får man också följa hans liv som yngre, då han har hunnit med både det ena och det andra. Det är svårt att låta bli att skratta åt sprängämnesexperten Allan när han korsar Himalaya och dricker sig full med vicepresident Truman. Eller när han blir utskälld av Stalin och umgås med Einsteins korkade lillebror. Utan att mena det påverkar han nästan alla stora händelser under 1900-talet.

Allan bryr sig inte alls om varken politik eller religion och har dessutom talang för att få saker att explodera. Han är oändligt sorglös och allt han kräver av livet är ett lugnt soffhörn och lite brännvin. I hundra år har han gjort världen till en osäker plats bara genom att existera.

Jag älskar den här boken. I början var jag lite tveksam, men ju längre jag läste desto mer hysteriskt rolig blev den. Rekommenderas för kanske 15-101 år...


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar