onsdag 9 oktober 2013

Aeronauten

Aeronauten, av Eoin Colfer


Innan jag läste Artemis Fowl-böckerna läste jag flera andra böcker av samma författare och det här är en av dem jag tyckte speciellt mycket om. Aeronauten utspelar sig innan flygplanens tid och handlar om en pojke som alltid har drömt om en enda sak - att flyga.

Conor Broekheart var född att flyga - eller rättare sagt han föddes flygande. Inte undra på att han blev som han blev. Så börjar boken om pojken som föddes i en luftbalong och hade stora drömmar.

Conor växer upp på en liten ö utanför Irlands kust, som god vän till öns prinsessa Isabella. Efter att modigt ha räddat sig själv och Isabella i samband med en olycka, dubbar kung Nicholas honom till riddare. Conor lär sig allt han kan om luftballonger och glidflygning, fast besluten att en dag bygga en riktig flygmaskin. Men det är innan hans liv kastas över ända.

Kungen mördas och Conors mentor Victor anklagas och dödas i tumultet. Conor påstås ha varit hans medhjälpare och kastas i fängelse. Hans familj tror att han är död.

En av de negativa sakerna med Aeronauten är att karaktärerna är lite svartvita. De är onda eller goda. De onda sviker och trycker ner de goda. Boken påminner också en del om greven av Monte-Christo, även om den utspelar sig hundra år senare.
Men i övrigt tycker jag mycket om Aeronauten.


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar