söndag 13 oktober 2013

Cherub - Rekryten

Robert Muchamore: Cherub - Rekryten

Rekryten är första boken i den fristående Cherub-serien. I grund och botten handlar den om James och hans lillasyster Lauren som rekryteras av en hemlig gren av brittiska underrättelsetjänsten vid namn Cherub. Varför? För att folk misstänker aldrig att barn kan vara spioner.

Det här är en bok om spioner. Men Cherubs agenter är inte som James Bond. De har inga högteknologiska gadgetar och skurkarna är inte 100% onda. Cherub utsätter inte sina agenter för uppdrag som kan döda dem. Fast ibland går ju saker snett...

James är en aggressiv tolvåring med stora problem. Boken börjar dagen hans mamma dör. Han separeras från Lauren och hamnar på fosterhem. Men han har tur. En av de andra pojkarna på fosterhemmet är en Cherub-agent på rekryteringsuppdrag.

Jag tycker om den här boken. Den är spännande och mer realistisk än många andra spionböcker. James är inte direkt en hjälte. Han är lätt att känna igen sig i. Man får följa hans utveckling från soffpotatis till en spion med soffpotatis-benägenhet. Han förvandlas från småkriminella James Choke till James Adams - skicklig Cherub-agent (på rätt sida om lagen - ibland).

Jag rekommenderar verkligen den här boken. Den passar väldigt bra för barn och ungdomar mellan kanske 12 och 17 år. Och till skillnad från många andra böcker vi skrivit om, passar den riktigt bra för pojkar.


Bella

1 kommentar: