tisdag 2 juli 2013

Hans majestäts drake

Temeraire bok 1: Hans majestäts drake, av Naomi Novik



Böckerna om Temeraire utspelar sig mitt under Napoleonkrigen. De är en blandning av europeisk krigshistoria och fantasy. I den här serien sker en stor del av striderna mellan England och Frankrike i luften - genom bemannade drakar.

Will Laurence är kapten på ett fartyg i den engelska flottan. Efter en strid mot ett franskt skepp gör Laurence och hans besättning en stor upptäckt. Ombord på det besegrade skeppet finns ett drakägg, redo att kläckas. Det innebär att någon av dem måste bli den nya drakens kapten. Besättningen drar lott och Laurence tycker synd om den höjdrädde mannen som lotten faller på.

Men när ägget kläcks ignorerar drakungen fullständigt den utvalde kaptenen och går rakt fram till Laurence. Sedan frågar den Laurence på flytande engelska varför denne rynkar pannan - och det är så Laurence och Temeraire träffas första gången.

Laurence familj och gamla vänner drar sig undan - folk är misstänksamma mot drakskötare. Han kastas in i ett liv han aldrig ville ha - ett liv där sådant som giftermål är önskedrömmar och ens husdjur äter en hel flock kor till lunch.

Temeraire är en ovanligt intelligent drake, som vägrar acceptera en annan, bättre lämpad kapten. Laurence och Temeraire blir bästa vänner och slåss tillsammans för England och för det som är rätt.

Gjord i träslöjd på sjätte klass - från pärmbilden till Hans majestäts drake.
Hans majestäts drake är en fantastisk bok. Kombinationen av fantasy och historia är underbar, och drakarna är noga genomtänkta med härliga personligheter.

Det är inte världens mest lättlästa bok, men jag skulle inte säga att den är väldigt svår heller. Jag läste den utan problem när jag gick på sexan-sjuan. Läser fortsättningarna fortfarande, i takt med att de kommer ut på svenska. Rekommenderar.

ritad under lägerskolan på åttan
ritade jag på ett läger på humle år 2012(?)


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar