tisdag 23 juli 2013

Damen under isen

Sarah Singleton: Damen under isen


I den stora herrgården Nya seklet lever Mercy och hennes lillasyster Charity samma dag om och om igen. De minns inte hur gamla de är, hur deras mor såg ut, hur det känns när solen lyser. De har varit fångar i samma vinternatt i hundra år.

Men en dag när Mercy vaknar hittar hon en snödroppe på huvudkudden. Hon funderar länge över blomman. Sedan minns hon något: det brukade växa snödroppar nere vid dammen. Hon bryter mönstret och går ner till dammen. Under isen ser hon spöket av en ung kvinna.

En man vid namn Claudius dyker upp och börjar berätta saker för henne. Hennes värld börjar förändras. Förtvivlat försöker hennes far stoppa förändringen, men Mercy har blivit nyfiken. Hon har inte lust att leva i mörkret längre.

När Mercy börjar forska vidare hamnar hon i en annan tid. Det är hennes födelsedag, hundra år tidigare. Hennes mor är där. Det är sommar. Men det är också samma dag som upprepas för evigt.

Mercy vägrar sluta rota i det förflutna och kommer snart en familjetragedi på spåren. Vad var det egentligen som hände?

Jag älskar den här boken. Det är en vacker gotisk saga om ett förtvivlat försök att bevara det förflutna och om att våga släppa taget. En blandning av fantasy och mysterie. Den är svår att lägga ifrån sig och passar för äldre barn, tonåringar och vuxna. Rekommenderar.



Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar