lördag 15 juni 2013

Nyckelväktarna del 1: På ödets vingar

Nyckelväktarna del 1: På ödets vingar - Julia Sandström

Shanzoc är en karít. Karíterna är en typ av varelser som kan förvandla sig till olika djur eller människor, men som i sin rätta form är människoliknande och har vingar. Shanzoc flyger med sina två bästa vänner över havet på ett livsviktigt uppdrag. Men de anfalls och hans vänner dödas. Själv tumlar han ner mot vattenytan efter ett svärdshugg i vingen.

Liva och Comíl är ute och fiskar med sin morfar när de hittar en ung man i vattnet. Han är nätt och jämt vid liv. Så småningom piggnar han till och presenterar sig som Shan, en fiskare från grannlandet. Men adoptivsyskonens morfar Pa begär ett privat samtal med Shan. Han inser med det samma att Shan varken är någon fiskare eller ens någon människa.

Shan visste inte var alla nyckelväktarna fanns när han föll i havet. Men någon har förrått honom och en desperat kamp för att hitta alla nycklarna inleds. Om fienden får tag i dem först kommer något fruktansvärt utplåna människorna.

Det här är en underbar bok av en svensk författare. Julia Sandström var bara sjutton år när boken vann en skrivtävling och publicerades. Den omöjliga romansen mellan en karít och en människa, behovet av att ljuga för att skydda sitt uppdrag, en pojkes önskan om att passa in, desperata strider för att försvara människorasen, en skada som fängslar Shanzoc i mänsklig form... Bokserien har allt. Rekommenderar.

Serien fortsätter i Så långt vingarna bär, Under vingarnas skugga och Till sista vingslaget.

Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar