måndag 21 juli 2014

Hämnden

Hämnden, av Magnus Ljunggren


Björnfrö, är den ende sonen till hövdingen Björnhjärta. Eftersom han är den enda sonen så blir det en dag dags för honom att ta över efter sin far. Men ödet vill inte alltid som man vill. Björnfrö visar sig senare vara en vekling. Alla vet det, han vet det. Så när det kommer till den dagen då han som 14 år gammal ska bli vuxen och ska ut på en färd tillsammans med 5 andra. De ska få genom gå prövningar för att bli vuxen. Deras shaman Ögat och helar kvinna Ugglelång följer med dem. Alla vet att Vråk kommer klara det och Järv. Vrål som är son till karg en av de starkaste i byn, och Järv flickan med stort mod och vill jaga ner vargarna och säkra byn för all framtid. Men för Björnfrö ser chansen illa ut. Allt kan ske där ute på vattnet. faller man i är man så gott som död. Isbjörnar gömmer sig på isbergen och vägen till att bli vuxen är svår.

När Björnför får en natt höra sina föräldrar prata om honom. Inte ens de verkar tro att han kommer klara det. Det är då han bestämmer sig. han ska visa dem, han ska visa dem alla. Han ska klara vilka prov de än ställs framför. Och han ska komma hem levande. Det löftet ger han sig själv. Men det blir inte så enkelt att hålla löftet. Redan första dagen förlorar killarna mot tjejerna i en båt kamp om vem som kommer först till deras övernattnings ställe. Björnfrö faller i vattnet, men räddas av Ögat. Men medan Björnfrö låg i vattnet kände han något. En säl. Men han drömde antagligen eller?

Medan Björnfrö kämpar med att klara proven och inte vara en börda för de andra, pågår andra saker bakom hans rygg. Ett uppror om att få ner Björnhjärta och hela hans familj. Och vem kan inte vara mera skyldig förutom Karg och hans son Vråk.  Snart blir vägen till vuxen en kamp om liv och död. Och Björnfrö kan inte dö, inte än. Men ingen vill dö. Men alltid är det någon som gör det ändå.

En helt bra bok. Tar en tillbaka i tiden och man får läsa om hur ungdomar i 14 års ålder redan då skulle bli vuxna. Och hur vägen dit var svår.  Om hur man inte vet vem man kan lita på och inte.

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar