måndag 7 juli 2014

Gladiator - Kampen om friheten

Gladiator - Kampen om friheten, av Simon Scarrow

Har skrivit ett tidigare inlägg om boken men hade ännu då inte läst den, men nu har jag lästen den och kan berätta lite mera ingående :) 

Marcus är 10 år gammal och bor på en stor gård tillsammans med sina föräldrar. Hans far var en gång en av de viktigaste generalerna i kampen mot upprorsmakarna. Därför lever de ett lätt och trivsamt liv. Men när Titus ( Marcus far) börjar låna pengar då skörden blir dålig blir allt bara värre. En dag kommer Decimus mannar. Decimus är mannen Titus lånat pengarna av. Då klarar de av att skicka tillbaka Decimus mannar, men kan de stå emot ett anfall till när de kommer tillbaka?

Svaret blir nej, Titus blir mördad framför den unge Marcus ögon och han och hans mor kidnappas och förs bort som slavar. När de är på väg till en slav marknad berättar Marcus mamma om att hon än en gång blivit slav. Snart för Marcus reda på sanningen om att hans mor var med i slavupproret och efter den sista striden valde Titus ut henne att bli hennes fru. Men det är inte hela sanningen. Marcus mamma var redan med barn när Titus valde ut henne. 

Vid marknaden kommer en av Decimus sändebud och kräver att ta tillbaka kvinnan och pojken. De får då reda på att de kommer få slava på Decimus egendomar istället resten av deras liv. De lyckas fly, men bara Marcus kommer undan. man han tänker inte ge upp. Han ska befria sin mor, med hjälp av hans fars gamla vän Pompejus. Men vägen dit kommer vara lång och han har inga pengar.

Under sin resa till Rom blir han tagen för att knycka mat ombord ett fartyg. Men istället för att bli dödad köpen en man honom. Han ska träna upp Marcus till att bli en gladiator. 

Boken är jättebra, romersk tid. Men också kända namn dyker upp i boken. texten är enkel läst och intressant. Det är fantastiskt att läsa om en pojke som är beredd att göra allt för att få tillbaka sin och sin mors frihet igen.

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar