fredag 6 juni 2014

Om jag stannar


Om jag stannar, av Gayle Forman


Mias liv vänds plötsligt upp och ner. En snöig väg och en 4 tons pickup berövar Mia hennes familj. Ena sekunden lyssnar hon på den klassiska musiken från bilstereon, nästa står hon i diket och ser ut över olycksplatsen. Men det är först när hon ser sin egen hand sticka ut ur bilvraket som hon förstår att hon inte längre befinner sig i sin egen kropp.

Under de närmsta 24 timmarna i Mias liv får man veta vem hon är och var hon kommer ifrån. Man delar de roliga och de sorgliga minnena från hennes korta liv medan hon minns dem, och lär känna hennes familj, pojkvän och bästa vän.

Mia är allvarligt skadad, men inte död. Hon vandrar runt sjukhuset som ett spöke, medan hon försöker komma på vad som händer nu. Men Mia har ett val. Orkar hon leva vidare som föräldralös, när det ändå kanske inte funkar med Adam och hon kanske ändå inte blir en berömd cellist? Eller ska hon låta drömmarna gå i graven med henne och bara ... släppa taget?

Det här är en fantastisk bok. Det är verkligen det. Den är originell och vacker. Karaktärerna är fantastiska och liknar inte någon från andra böcker. Mia som spelar klassisk musik i en familj med punkare. Som har en nästan-berömd pojkvän. Som har en pappa som bytte läderjackan mot tweedkavaj när han blev lärare i stället för trummis. Mia som lever för musiken och har en bästa vän som inte alls bryr sig om musik, men som ska bli fotograf. Och pojkvännen Adam, vars band håller på att slå igenom, som struntar i en viktig spelning och rusar till sjukhuset där hans flickvän är nästan död.

Läs den här boken. Den är underbar.
Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar