fredag 6 juni 2014

En varm vinter

En varm vinter, av Christine Wahldén


Alex som inte är glad när sommarlovet börjar. Hon hade det sista året kvar i gymnasiet. Men det finns egentligen inget att vara glad över där hemma. Hennes föräldrar har just skilt sig. Och de beter sig som barnungar. Försöker med det ena och det andra. Hennes mamma har tappar all lust och det är Alex som ser till att huset hålls rent, maten lagas och att räkningarna betalas. När hon en morgon vaknar har hennes pappa åkt iväg till Egypten utan henne och tillsammans med hans nya flickvän. Mamma har åkt iväg till Indien. Hon ska lära sig mer om yoga och sånt. Alex är ensam och dumpad känner hon.

Men istället för att sitta hemma hela sommaren tar hon sina körkort pengar och köper en flygbiljett till Australien. Hon lämnar en lapp där det står:

Jag har åkt till Australien. Jag ska lära mig surfa. Vi ses. kram Alexandra.
Vi kanske ses!


Resan är lång och tar mer än ett dygn. Men till sist kommer Alex fram till Australien. Hon tar in på ett vandrarhem och där träffar hon också Ed. Alex vet att hon måste ta ett jobb för att få snabb cash. Ed är också ute efter ett sådant jobb och tillsammans med många andra från vandrarhemmet, åker de ut till ett ställe där de odlar sockerrör och tomater.

Stället är kanske inte det optimala drömjobbet och Alex inser snart hur tungt det är. men hon behöver pengarna om hon skall få råd med surfinglektioner. På arbetsplatsen möter hon Dawn som hon snart blir mycket god vän med.

Resen fortsätter långt efter att Alex lämnar odlings stället. Sen möter hon också Matt, rena drömkillen. Men är han så drömlik som han verkar eller?

Det här är minsann en ny favorit bok för mig. Varför? Den skulle kunna vara ur det verkliga livet. Allt det där kan faktiskt hända, boken är inspirerande och intressant. Så rekommenderar varmt den här boken till de som vill läsa en spännande bok om en tjej 18 år gammal ger sig ut i världen för att hitta sig själv. 

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar