söndag 19 maj 2013

De Utvalda - Tankeläsaren

De utvalda - Tankeläsaren, av Kristin Cashore


De utvalda är en super bra bok, bra skrivet och spännande.


Bokens huvudperson heter Katsa och är 18-år gammal. Hon lever i en värld med sju kungadömen. Men Katsa är inte "vanlig". Hon har två olikfärgade ögon, och personer med olika färgade ögon kallas särlingar. Alla särlingar har en speciell gåva. De barn som föds som särlingar måste lämnas till kungen.

Katsa växer upp vid kungens hov och utnyttjas på grund av hennes gåva, som är dödandets gåva. Hon skickas ut på uppdrag för att hota, lemlästa och döda kungen fiender.

En dag möter hon prins Po som också är en särling. Hon börjar allt mera gilla honom, för han behandlar henne inte som alla andra. Po har tankeläsandets gåva och tillsammans skickas Po och Katsa ut på uppdrag.

Deras uppdrag är att störta en ondskefull kung. Men hur ska de kunna störta en kung med gåvan att kontrollera andra människor?
Under deras resa börjar de finna många oanade sanningar.
Är Katsas gåva dödandet? Och vad döljer den ondskefulle kungen?¨

De utvalda tankeläsaren är en mycket bra bok. Inledningen är spännande och man blir fast direkt. Den saktade ner något under halva romanen, men aldrig för mycket för att man ska tappa intresset.
Huvudpersonen Katsa var en av de saker jag tyckte bäst om i den här boken. Hon var viljestark, kraftfull, dödlig och inte ens i närheten av bara den Lady hennes titel antyder.

Tankeläsaren är verkligen fängslande och jag rekommenderar den starkt.
Finns att låna!

Pärmarna ser lite olika ut beroende i vilket land.
Frankrike.











// Atte
Originalet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar