lördag 18 maj 2013

Alex Rider

Porträtt av Alex Pettyfer som Alex Rider i filmen Stormbreaker

Anthony Horowitz - Alex Rider


Tänkte skriva ett inlägg
om den brittiska tonårsspionen Alex Rider!

Alex Rider är en actionserie på 9 böcker. I de 8 första är Alex 14 år, i den sista och avslutande boken har han fyllt femton. Författaren har alltid sagt att han ska sluta skriva om Alex när denne fyller femton.


Bok 1 - Stormvarning

Alex Riders farbror och förmyndare dör plötsligt i en "bilolycka". Alex har svårt att tro att allt gick till som det beskrevs för honom. Till exempel var hans farbror mycket noga med att alltid använda säkerhetsbältet. Han forskar i saken och upptäcker en helt ny sida av sin döde farbror. Ian Rider var spion. Nu när MI6 har fått kontakt med Alex inser de att de behöver hans hjälp. De värvar honom som agent och skickar ut honom på ett livsfarligt uppdrag; samma uppdrag som fick hans farbror dödad.


Bok 2 - Topphemligt

Alex skickas på uppdrag till en privatskola vid namn Point Blanc i franska Alperna. Till den skolan skickas sönerna till världens rikaste personer och Alex låtsas vara en av de rika eleverna. Flera miljonärer har nämligen mördats, och alla hade de en son som gick i Point Blanc. Rektorn verkar ha storhetsvansinne och eleverna beter sig konstigt, men riktigt obehagligt blir det när han finner sig ansikte mot ansikte med en exakt kopia av sig själv.


Bok 3 - Skelettkusten

Alex Rider har hamnat på radarn för de kinesiska triaderna. Efter att han varit nära att bli dödad flera gånger skickar MI6 honom på ett uppdrag tillsammans med två CIA-agenter. Vid Skelettkusten får han reda på att det är frågan om en atombomb. De två CIA-agenterna dödas plötsligt och blodigt och Alex fångas. Det är i den här boken Alex för första gången träffar Sabina Pleasure.


Bok 4 - Högt spel

Alex tillbringar semestern i södra Frankrike med Sabina Pleasure och hennes familj. Han har varit ganska deprimerad på grund av allt han gått igenom. När familjen Pleasures hus exploderar och Alex får syn på Yassen Gregorovich - mannen som mördade hans farbror i första boken - misstänker han att något är på gång. Ledtrådarna pekar på popstjärnan Damian Cray, men MI6 vägrar göra något åt det. Alex snokar runt på egen hand och kommer något stort på spåren. Men just som han har fått tag i bevis tas Sabina som gisslan.


Bok 5 - Scorpia

Alex åker till Venedig på jakt efter information om den brottsliga organisationen Scorpia. Han har nämligen fått nys om att hans pappa skulle ha varit kopplad till den. När han tas till fånga och erbjuds ett jobb på Scorpia tackar han ja. Scorpia påstår att hans pappa arbetade som lönnmördare hos dem och dödades av MI6 när Alex var liten. Alex, som växte upp utan föräldrar, har alltid velat veta mera om dem. Men sedan kommer han ett av Scorpias projekt på spåren. En plan för att döda alla engelska skolbarn mellan tolv och fjorton år.


Bok 6 - Hotet från himlen

I början av boken hittar vi Alex på sjukhuset där han återhämtar sig från ett mordförsök. Fyra maskerade män dyker upp för att kidnappa en annan ung pojke, men Alex låtsas vara han och slåss mot dem. Han är fortfarande svag efter sin skada och övermannas och kidnappas. Alex dras längre och längre in i röran och allting verkar ha att göra med Ark Angel, ett slags rymdhotell i omloppsbana kring jorden. Alex kunde aldrig ha trott att han skulle ut i rymden, men faktum är att någon måste göra något innan Washington DC utplånas från jordens yta.


Bok 7 - Dödligt vågspel

Alex hamnar i Australien och utnyttjas av underrättelsetjänsten där. Han kommer i kontakt med sin gudfar Ash - en av hans pappas bästa vänner. De ska tillsammans infiltrera smuggelorganisationen Snakehead som är förknippad med Scorpia. Men allt är inte som det verkar och snart är Alex den enda som kan rädda Australiens västkust från att förgöras.


Bok 8 - Krokodilens tårar

Alex och Sabina råkar ut för ett mordförsök i Skottland och än en gång tvingas Alex hjälpa MI6. Han kopierar information från en dator under en skolresa och dör nästan på kuppen. Tyvärr räcker det inte med det. Alex kidnappas och hamnar i Afrika. Det verkar som om en fruktansvärd katastrof är på väg - inte bara för Alex som riskerar att bli krokodilmat - men för hela Afrikas befolkning.


Bok 9 - Scorpias hämnd

MI6 har gått för långt. De har än en gång tvingat Alex att ta sig an ett uppdrag. Uppdraget är som gjort för Alex. Han ska infiltrera en skola i Egypten. Hans hushållerska, förmyndare och vän Jack följer med honom. Hon tänker inte skicka iväg honom ensam på ännu ett farligt uppdrag som slutar med att han hamnar på sjukhuset. Men den här gången är det Scorpia som drar i trådarna. MI6 gick rakt i fällan och nu är Alex och Jack fångar. Alex har gjort Scorpia till åtlöje två gånger och nu tänker de hämnas. Kan turen räcka till ett sista uppdrag eller har Alex Rider gjort sitt? Scorpias hämnd lämnar ingen oberörd.

Jag älskar böckerna om Alex och rekommenderar dem verkligen. Passar speciellt bra för tonåringar, men kan nog läsas och älskas av vem som helst. Finns vid biblioteket i Pedersöre.


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar