torsdag 24 april 2014

Krigare utan minne

Krigare utan minne, av Niklas Krog


På en öde strand vaknar Biko upp. Hans huvud bultar, hans kropp värker och han minns inte vem han är eller hur han hamnat på stranden. Men han märker att alla han möter vet vem han är, och nästan alla fruktar och är livrädda för honom. De som inte flyr försöker döda honom och Biko får veta att ett pris är satt på hans huvud. 
Så träffar han Tira en ung kvinna som låter Biko följa med i hennes båt. Små glimtar av minnen återvänder sakta till Biko tack vare Tira. Han har haft en familj, en fru och barn, men Furste Garda har dödat dessa som hämnd för att Biko haft ihjäl så många av furstens män. Biko väljer att lita och tro på Tira trots att han anar att hon döljer något för honom. Även Tira har utsatts för Furstens våld och ondska och tillsammans beger de sig mot furstens ö för att utkräva sin hämnd. Under färdens gång blir Biko allt mer varse om vem han egentligen är och det han får veta om sig själv skrämmer honom.

Niklas Krog, en av Sveriges populäraste fantasyförfattare, har skrivit Krigare utan minneför LL-förlaget som är första delen i en trilogi. Det är en våldsam berättelse om den råbarkade och sammanbitne Biko som innehåller en hel del slagsmål och blodspillan. Krog lyckas förmedla en mörk suggestiv stämning i Krigare utan minne och han lyckas så pass väl så att till och med jag blir sugen på att läsa vidare om Biko och hans sökande efter sig själv och sin familj.

// Atte 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar