torsdag 10 april 2014

Jag vill inte & Holly Hoppar högt

Jag vill inte av Christina Wahldén & Holly Hoppar högt, av Anette Skåhlberg


 Jag vill inte är en kort men absolut tänkvärd bok. Den innehåller bara 34 sidor och stor text. Men det är inte de som spelar roll utan innehållet i boken. Kort handlar den om Dina som bor med sin pojkvän Isak. Medan Dina studerar, tränar på kvällarna och sköter hushållet gör Isak absolut ingenting hemma. Han sitter bara där framför tv och spelar. När Dina går frågar han med vem, och säger att hon ska vara hemma en viss tid. En dag när hon frågar om Isak kan hjälpa till att städa blir han arg. Han ropar åt henne, våldtar henne och slår henne. Trots att hon skriker att hon inte vill fortsätter han. Hon berättar allt för sin bästa kompis Emma. Emma säger att hon ska polisanmäla honom. Men man kan ju inte anmäla sin pojkvän eller kan man?

En mycket känslosam bok. Innehåller så mycket viktigt och allt är sådant som pågår i vardagen. Christina är journalist, men skrev den här boken som en uppmaning för alla! Både killar och tjejer. Rekommenderas från 15 år uppåt.


Holly hoppar högt. Holly älskar att vara i stallet med hästarna. Trots att det var så många som försökte stoppa henne. Det fanns till och med de som inte ville att hon skulle ha någonting med hästar att göra. Men när Holly är liten och hennes barnvakt tar med henne till stallet, då blir Holly som förälskad. Hon kan rida. Hon rider med sin själ och hjärta. Trots att hon sitter i rullstol och är handikappad låter hon ingenting stoppa henne. Och när en tävling närmar sig tar hon ett steg i taget. På den mystiska hästen Hunter kommer hon att vinna. Med honom känner hon sig säker. Som om hon blir ett med honom. Men som sagt alla gillar inte att Holly rider och får tävla med Hunter. När det kommer människor som sätter käppar i hjulet blir allt svårt. Ska hon och Hunter klara det tillsammans?


Den här delen i en lättläst serie som heter De bevingade hästarna. Och den är mycket intressant och annorlunda. Rekommenderas från 8 år :)

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar