torsdag 27 mars 2014

Stella och Azad

Stella och Azad, av Annika Leibig


Det är svårt att gilla en kille. För det första hur vet man att man ens är kär i någon? Och när man blir ihop är det som i lågstadiet då? Att man frågar chans eller vet man det bara? Men en dag får Stella svar på sina frågor. Det är när hon träffar den nya killen Azad.

Hennes blickar dras hela tiden till honom och kan inte låta bli att undra. Undra på var han kommer ifrån, hur hans familj är och om han gillar henne? Snart får hon tillfället att prata med Azad. När han frågar henne om hon kan lära honom åka skridskor. Allt skulle vara frid och fröjd. Om inte det vore för Stellas plastpappa, Klas. Han muttrar hela tiden om hur Sverige var bättre förr. Som om allt har blivit dåligt nu. Speciellt tycker han inte om hur utlänningar kommer och bosätter sig i Sverige. Azad och hans familj kommer från Irak. Men när Stella berättar för sin mamma att hon är tillsammans blir hennes mamma jätteglad. Hon vill att Stella ska bjuda hem Azad. 

Stella drar sig för att bjuda hem Azad på middag, men en dag tar hon mod till sig och gör det. Hon berättar för Azad hur hennes pappa kan vara och han är beredd på att få ett kyligt bemötande. Vilket han också får. Hennes pappa är sur och vägrar skaka hand ens med Azad. Och han går ut och kommer inte in igen förrän Azad har gått hem.

Hur ska Stella få sin platspappa att förstå? Räcker det med att prata allvar? Men ibland kan svaret komma från en oskyldig liten pojke som bara säger vad han tycker för att ändra någon.

En helt okej bok. För kort helt enkelt och rekommenderas kanske mer i 12-13 års åldern. Men alla kan absolut läsa den om de känner för det.

// Atte
1 kommentar: