lördag 29 mars 2014

Den sista musketören

Stuart Gibbs: Den sista musketören


Greg Rich, 14 år, är på resa till Paris med sina föräldrar. Plötsligt kastas familjen tillbaka till 1600-talet och föräldrarna fängslas. Greg är ensam i en stinkande stad, utan möjlighet att smälta in eller ta sig tillbaka hem. Hans föräldrar sitter i fängelse och kommer att avrättas om tre dagar. Det ser hopplöst ut.

Greg flyr in i Notre Dame-kyrkan där han träffar en tonårig Artemis. Han skyller alla konstiga saker han säger och gör på att det är så man gör där han bor. Han väljer slumpmässigt Artagnan till sitt hem - han kan ju inte berätta att han är från Amerika. Det är så Greg börjar kallas d'Artagnan.

Nu måste han förena de tre musketörerna som tonåringar för att ha en chans att rädda sina föräldrar. Men Athos, Porthos och Aramis har alla väldigt olika bakgrund och det är inte alls säkert att de vill ha något med varandra att göra.

Den här boken har fantastiska beskrivningar. Författaren har verkligen tagit reda på fakta. Man kanske inte tänker på stanken från floden - och människorna - i 1600-talets Paris. Eller löss och kliande långkalsonger. Eller hur liten staden var på den tiden. Stuart Gibbs ger en helt ny bild av det Paris som presenterades i De tre musketörerna.

Den sista musketören är lättläst och rolig. Jag rekommenderar den för 11-15-åringar.

Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar