torsdag 2 januari 2014

Drakryttaren

Drakryttaren, av Cornelia Funke


Då bredde draken ut de skimrande vingarna och lyfte från marken. Ben höll andan och klamrade sig fast vid Lungs fjäll. Högre och högre steg drake. De lämnade stadens oväsen bakom sig. Natten omslöt dem med mörker och tystnad och snart var människovärlden bara ett glittrande ljus i mörkret.

Drakarnas ras hotas att hittas och bli utplånade av världen. Lung som är en ovanlig silverdraken kan bara inte sitta och titta på. Han har hört berättelserna om drakarnas dal som ligger vid himlens rand. Men ingen har någonsin funnit den. Många va drakarna tror det är en myt, men Lung tror att den finns. När han bestämmer sig för att hitta den tar han med sig sin lojala koboldvän Svavelfjäll. De reser först till en mus som lär ha kartor som visar sig över Himalaya där himlens rand finns. 

På vägen stöter de på den föräldralösa pojken Ben. Efter en massa konfliker kommer Ben med på den spännande resan. Men redan första natten landar de på fel ställe, trots att musen varande dem för de gula fläckarna på kartan. Vidundret som bor på det stället är en drake av guld som jagar och äter andra drakar. Flugben som är drakens tjänare får order att följa efter Lung och hans vänner. För om de finner himlens rand kommer de även att finna de andra gömda drakarna som gömmer sig bland bergen i rädslan om att gulddraken skall finna dem.

Under resan möter de många mytologiska djur och vidunder som Ben aldrig trodde hade funnits. Älvor, basilisker och de möter också människor som är redo att hjälpa Lung och hans vänner. En av dem är professor Hagenmarks som i åratal har drömt om att få träffa en drake. Hans råd kommer väl till pass. Men resan blir inte lätt. De har en förrädare bland dem som avslöjar allt och deras liv står på spel.

En riktigt bra bok, den är annorlunda än andra drak böcker jag läst och orsaken är den att det utspelas i nutid. Miljön och kände platser känner man igen. En spännande bok där man får möta och komma i kontakt med flera olika mytologiska djur och lite information om dem.

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar