lördag 18 januari 2014

Såld

Såld, av Sally Grindley


Lu Si - yan är en 11 årig flicka som bor i en liten by med sin familj. Deras familj är inte rik, men de är lyckliga. Eller de var lyckliga. Hennes pappa var som en extra sol i Lus värld. Han var en man som kämpade hårt och arbetade för livet. Deras farbror Ba, tyckte att hans lillebror skulle ta arbete i fabrik istället och få mera betalt. Men pappa vägrade alltid, men deras pappa brydde sig mycket om hans äldre bror. Men efter att deras pappa dog, blir farbror Ba uppgift att se efter dem. Ett helt år kämpar Lu, hennes mamma och lillebror tappert. Men till sist går det inte längre. Lus mamma blir sjuk och det tar veckor innan hon blir frisk igen. Torkan kommer och fabror Ba gör ett beslut.


Lu Si-yan är en av många unga flickor på landet som blir sålda in till de urbaniserade städerna eftersom att familjerna inte har råd att ta hand om sina barn. Jordbruket är en fattig inkomst i Kina och folket flyr in till industrialiserade städer inne i Kina när de inte klarar av ekonomin längre. Men Lu Si-yan vägrar ge upp. Hon ska komma hem en dag. Tills sin familj. 

Men resan blir längre och svårare än vad hon tror. Hon familjen som har köpt henne får hon veta att hon ska gifta sig med deras son som inte är normal. Han föddes med en hjärn skada och Lu SI-yan vet inte hur hon ska bete sig emot honom. Hon är lite rädd för honom. Medan Fru Chan kör med henne trots att hon är bara 11 år gammal. Varje dag får hon städa, laga mat, diska m.m och det är sena kvällar och tidiga mornar. Efter en incident tar Lu Si-yan det lilla hon äger och sticker. Istället blir hon rånad och möter en fabriks ägare som ger henne ett jobb. Ett jobb med bra lön och bra förmåner. Men Lu Si-yan inser snart att allt var lögner. Kommer hon någonsin kunna spara ihop tillräckligt mycket för att komma hem?

En bra lättläst bok om hur orättvist kvinnor blir behandlade i Kina. Hur slav handel är fel och hur en liten flicka modigt och beslutsam bestämmer sig för att trotsa farbror Ba för att komma hem igen. Boken är verkligen att rekommendera den är spännande och blir aldrig tråkig.

// Atte



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar