söndag 12 januari 2014

Zafir

Zafir, av Hans Hansen


Anna är 12 år gammal och bor med sina föräldrar. Hennes största och enda intresse är hästar! Vilket inte hennes mamma tycker om. Förut var det inget problem, men efter olyckan med hennes syster är hennes mamma alls glad att hon rider. Lena hennes storasyster hade fått den vackra och fantastiska hästen Zafir som sin egen häst av deras pappa. Men när Lena föll av Zafir när han stegrade sig för ett par mopedister som bråkade med dem, bröt hon nacken och dog.  

Alla anklagar Zafir för att vara orsaken till hennes död. Trots att Anna vet att det inte var Zafirs fel. Han hade aldrig stegrat sig med Lena på ryggen. De hörde nämligen ihop. Lena och Zafir. Men nu när Lena är borta verkar det inte spela någon roll. När Anna en morgon kommer till stallet är Zafir borta. Men han kan omöjligt ha tagit sig ur boxen själv. Har någon stulit honom?

När de senare hittar honom med en pojke Sharbat kan inte Anna låta bli att förundras. Sharbar har en bra hand med Zafir som följer honom överallt. Trots att Sharbat kommer från barnhemmet, verkar han veta hur hästar funkar. Precis som en hästviskare. 

När beslutet närmar sig om de ska behålla Zafir eller inte, inser Anna att hon måste vinna tävlingen med Zafir. Om inte kommer de sälja honom och Anna vet att Lena ville att han skulle bli Annas. Kan kanske Sharbat hjälpa henne att rida Zafir, och i utbyta hålla Sharbat gömd från barnhems föreståndarna.

En mycket vacker och gripande bok. Man får följa med hur livet mellan Sharbat och Anna utvecklar en djup vänskap, trots att det bara tar ett par dagar. man får känna medlidande för Zafir som får stå instängd in i en box varje dag och alla som föraktar honom. 

Hade länge tänk läsa den här boken och tog äntligen tag i det och är verkligen glad att jag läste den. Rekommenderas för hästintresserade men också för de som bara vill läsa en bra gripande bok. Passar både för pojkar och flickor.

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar