söndag 1 december 2013

Vid hägerns skapra skri

Vid hägerns skarpa skri av, Lian Hearn.


I hela 16 år har det varit fred i de 3 rikena, Takeo och Kaede har tillsammans reagerat rättvist och utan strid. Det är precis som profetian sade. Men en händelse väntas fortfarande, nämligen Takeos död för sin sons hand. Men Kaede har bara fött tre döttrar, vilket Takeo är mycket lycklig över, trots att Kaede verkligen vill ge sin man en son. Men den enda sonen just nu, som är ämnad att döda Takeo, bor hos Släktet och hatar Takeo med hela sitt hjärta. Han verkar inte heller besitta några förmågor, hans namn är Hisao.

Takeo känner ingen fruktan över att dö, utan uppfostrar sin äldsta dotter till att ta över De 3 rikena när det är dags. Men Kaede är ovetandes över denna profetsians del. Hon vill mer än gärna ge Takeo en son, men efetrsom hon födde två tvillingflickor tror hon att en förbannelse vilar över henne. 

Miki och Maya, som de heter. De besitter Släktets gåvor och tränas och förbättrar sina gåvor. Men det finns flera orosmoln över himmelen. Hana, Kaedes lilla syster och hennes man Zenko planerar en komplott emot Takeo, för att de båda ska få sin hämnd. Hana för att Takeo inte ville ha henne, utan Kaede istället och Zenko för att Takeo döda hans far. 

Och från de 8 rikena hörs det att kejsarens nya general har anklagat Takeo för tronsinkräktare. Vilket är ett hemskt brott. Fler och fler främlingar kommer in i landet, med de gömdas tro. Varför?

Takeo blir tvungen att lösa den ena tvisten efter den andra, men kommer det att räcka? och hur mycket tid har han på sig innan Hisao kommer ifatt honom och dödar honom.

Den sista delen av Klanen Otori. En väldigt lång och detaljrik bok. Den innehåller som sagt mycket beskrivningar och under 2 hela år löper sig boken. Man kan bli lite trött på den eftersom den är så svårläst.
Men den är helt klart läsvärd om man en gång har börjat läsa den! Man måste bara få veta slutet. Trots att det inte gick till som man trodde det skulle göra.

Lian Hearn skriver hur det verkligen gick till, hur man helt enkelt inte bara sörjde någon en stund sedan var man helt enkelt tvungen att bara fortsätta. Han tar skrivande till en helt ny nivå och mera sanningslikt.

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar