fredag 20 december 2013

Hobbit: Boken vs filmen

J.R.R. Tolkiens bok Bilbo

Det här är ett utdrag från mitt gamla inlägg om boken Bilbo - En hobbits äventyr:

”Hobbiten Bilbo lever ett lugnt och stillsamt liv i sin hobbithåla i Fylke när trollkarlen Gandalf en dag kommer förbi. Gandalf behöver en inbrottstjuv till ett äventyr han tänker ordna. Till Bilbos stora förskräckelse har han blivit utvald till den fjortonde medlemmen i ett sällskap på tretton dvärgar som ska resa till ett berg långt borta, hitta en skatt och döda en drake. Den enda som riktigt tror att han är rätt man för jobbet är Gandalf som valde ut honom. På en resa genom vildmarken måste han alltså bevisa både för sig själv och de tretton dvärgarna han reser med att han kan vara till nytta för dem. Men han kommer att behöva allt sitt mod för att överleva resan framför honom. Efter möten med troll, vättar och varelsen Gollum, närmar de sig äntligen slutmålet: Ensamma berget och draken Smaugs stulna skatt.”

Boken är ganska svårläst och det kan vara lite svårt att bilda sig en uppfattning om de olika karaktärerna, men jag har ändå alltid älskat den. Den är magisk på något sätt.

Peter Jacksons filmatisering The hobbit

De två filmerna som hittills kommit ut har med de flesta händelserna ur boken och har dessutom lagt till många händelser och hela karaktärer. Om man har läst både Bilbo och Ringarnas herre noggrant, förstår man att Legolas måste ha varit med i Bilbo, även om inte ens författaren visste om det just då. Det här har man dragit nytta av i filmerna. Och även om det inte alls fanns med i boken är det förstås kul att återse Legolas och dessutom få veta mer om hans karaktär.

En annan trevlig karaktär är alven Tauriel, Legolas "vän". Hon existerar inte alls i boken, men genom henne och Legolas får man veta mycket om alverna och deras ställning till omvärlden. Legolas far, alvkungen, bryr sig bara om det som gynnar honom och hans rike, men speciellt i Tauriel får man se en mer human sida av skogsalverna.

Filmen gräver djupare överallt och det känns som om man har lättare att lära känna karaktärerna. I boken kan man om man försöker lära sig namnen på de fjorton dvärgarna och kanske berätta en sak eller två om dem. I filmen däremot är det lätt att minnas och lära känna vissa dvärgar, medan resten blir suddigare.

Det känns ganska tydligt att man försöker få ut så mycket pengar som möjligt ur The lord of the rings, och egentligen tycker jag att man skulle ha nöjt sig med en film. Filmerna har enligt mig en hel del onödiga scener, men bildar ändå en bra helhet.


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar