lördag 2 november 2013

House of Night - Vampyrens märke

PC & Kristin Cast: House of Night 1 - Vampyrens märke


House of Night är ännu en populär vampyrserie där vampyrer inte brinner upp av solljus. Vampyrerna och människorna lever sida vid sida, men många människor är rädda för och vill utrota vampyrerna. Vilken mänsklig tonåring som helst kan bli märkt, d.v.s. ett halvmåneformat märke dyker upp i personens panna och han/hon börjar förvandlas till vampyr.

Sextonåriga Zoey Redbirds familj är mot vampyrer och när Zoey blir märkt ser de det som en skam. Zoey tar sig till Nattens hus - en internatskola för blivande vampyrer. Där får hon både vänner och en ärkefiende och börjar lära sig mer om vampyrernas samhälle. Men hon passar inte in. Det halvmåneformade märket i hennes panna är ifyllt som hos en vuxen vampyr, trots att hon fortfarande håller på att förvandlas, och de andra eleverna är misstänksamma och avundsjuka. Men en sak står klar: det är något speciellt med Zoey Redbird.

Vampyrens märke är en väldigt spännande bok. Den har lite för mycket drama för min smak: ex-pojvän, ex-bästis, ny bästis, ärkefiende, ärkefiendes ex-pojkvän o.s.v. Men däremot finns det en vresig liten katt med kulmage, som heter Nala och väljer Zoey till sin ägare, och Nala är verkligen härlig. Karaktärerna är väldigt bra även om det är mycket drama mellan dem.

En annan sak jag inte tycker så mycket om är allt hokus pokus. Jag har visserligen aldrig tyckt om böcker med mycket voodoo och liknande (jag tycker att det är lite obehagligt), men du kanske inte har något problem med det. Hokus pokuset är i formen av gudinnan Nyx - nattens och vampyrernas gudinna, och ceremonier med elementmagi där man kontaktar andar eller Nyx. I boken finns också mänskor som kallar sig "de rättroende" och vill utrota vampyrerna. De ska föreställa en protestantisk extremiströrelse och är fiender. Just den delen tyckte jag inte heller om.

Annars var boken extremt bra. Karaktärerna kändes mycket verkliga. Och trots mycket tonårsdrama fanns det också verkliga faror och t.o.m. dödsfall som gjorde boken svår att lägga ifrån sig. Rekommenderar för tonåringar som tycker om fantasy, vampyrer och romantik.


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar