tisdag 5 november 2013

Matchad

Ally Condie: Matchad


Samfundet bestämmer. Vem du ska älska. Var du ska arbeta. När du ska dö.

Matchad är första boken i en trilogi och utspelar sig i framtiden. I den här verkligheten kontrollerar Samfundet allt. Huvudpersonen Cassia Reyes har inget problem med det. Så har det ju alltid varit.

Boken börjar med att Cassia och hennes bästa vän Xander är på väg till sin matchningsbankett. Under banketten kommer alla som just har fyllt sjutton att få reda på vem de har parats ihop med och alltså ska dela resten av sina liv med. Och allt går som det ska. Cassia matchas med Xander och hon är fullkomligt lycklig. Eller?

bok nr 2
Varför syntes för ett kort ögonblick hennes vän Kys ansikte på skärmen? Var det ett tekniskt fel? Eller var det tvärtom rätt? Borde hon höra ihop med Ky?

Och sedan dyker fler frågor upp. Vem är egentligen Ky? Varför dör alla gamlingar samma dag de fyller åttio? Vad händer om man blir kär i någon annan än den man parats ihop med? Och vad är det egentligen som händer i Samfundets utkanter?

bok nr 3
Även om Ky är hennes vän, vet hon förvånansvärt lite om honom. Han är väldigt skicklig på att smälta in. Folk märker honom inte. Funderar inte på honom. Men Cassia kan inte få bilden av hans ansikte på teve-skärmen ur huvudet. Hon bara måste få veta mer.

Jag tyckte ganska mycket om den här boken. Den påminde lite om hungerpelen, speciellt i början, men fick så småningom eget liv. Slutet kändes plötsligt och osäkert innan jag insåg att det bara var första boken i en serie. Men eftersom det finns en uppföljare är det okej. Och omslagen är ju bara så otroligt fina!

Rekommenderas.


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar