onsdag 1 oktober 2014

Fanfiction

Jag täckte berätta lite om fanfiction för er. Det är en litteraturform som finns i stor mängd på internet. Det är många som inte vet så mycket om den, så här kommer lite info.

Fanfiction är en lite annorlunda typ av litteratur. Det är ofta fortsättningen, alternativa slut eller saknade händelser i en berättelse som redan finns. Fanfiction är skriven av fansen själva, men med orginalets karaktärer och miljöer. Det finns fanfiction skriven om böcker, filmer, TV-serier, serie-tidningar, datorspel osv, men också crossovers, som är två olika berättelser hopslagna, t.ex Harry Potter träffar Katniss Everdeen.

Fanfiction hittar man på flera olika sidor på internet, ofta där folk kan registrera sig och sedan posta sina berättelser. Eftersom författarna kan vara allt mellan 12 och 40 år, varierar kvaliteten brutalt mycket. Många väljer att skriva på engelska trots att de kanske har något annat modersmål, men man hittar också ganska mycket på franska. Bäst är om man hittar en väl skriven berättelse, där författaren både behärskar språket och förstår karaktärerna. Men jag vill påpeka att det finns säkert lika mycket dålig fanfiction som bra.

Så varför skulle man läsa fanfiction då? För att man älskade boken/filmen/vad-det-nu-var så mycket att man inte vill släppa historien. För att fortsättningen inte kommit ut ännu och man vill spekulera i vad som kan hända. För att det finns luckor och man vill veta vad som hände då eller vad som skulle ha hänt om bara en enda sak varit annorlunda. För att vissa karaktärer bara är så söta i vissa situationer.

Längden på berättelserna kan variera från "drabbles" på hundra ord  till 100 000-ords historier. De har också ofta en bokstav som markerar för vilka åldrar berättelsen passar. På sidan fanfiction.net är bokstäverna K och K+ för barn respektive yngre tonåringar, T passar tonåringar och M är för mogna läsare. En berättelse märkt T innehåller ofta våld och svordomar. M ska nog överhuvudtaget inte läsas om man är yngre än 25.

Sen finns det förkortningar som används mycket i beskrivningarna till berättelserna. Här är några exempel:
AU - Alternate universe: berättelsen avviker från orginalet t.ex. genom att vissa avgörande saker aldrig har hänt eller att någonting är helt annorlunda
AH - All human: det finns inga vampyrer eller utomjordingar etc och om huvudpersonerna i orginalet är något sådant är de människor i den här berättelsen
OC - Own character: berättelsen handlar om / innehåller karaktärer som författaren själv skapat
OOC - Out of character: karaktärerna är annorlunda än i orginalet
OTP - One true pairing: man tycker två karaktärer är som gjorda för varann.

Ha det bra!


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar