söndag 12 oktober 2014

Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian

Sherman Alexie: Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian


Junior bor i ett indianreservat i Washington. Nästan alla vuxna där - inklusive hans familj - är alkoholister. De är fattiga. Framtiden ser mörk ut. Speciellt för Junior. Född med vattenskalle, mager, stammande och annorlunda - Junior har verkligen haft otur. Som tur är finns bästa vännen Rowdy. Rowdy är våldsam och arg, stark och bra på att slåss, men också väldigt beskyddande.

Junior är väldigt intelligent. Hans lärare lyckas övertala honom att börja i en vit skola utanför reservatet. Han har en chans att ta sig ut, bort från en hopplös framtid. Men i den nya skolan blir han utstött för att han är indian. I reservatet blir han utstött för att han "försöker bli vit". Rowdy blir hans värsta fiende.

Handlingen är väldigt allvarlig, på gränsen till tragisk. Därför är det konstigt men sant, att påstå att det här är en av de roligaste böckerna jag någonsin läst. Inte för att den på något sätt driver med indianer - inte alls! Det är bara det att Junior berättar historien på ett så bra sätt: med galghumor, munterhet och självironi. Boken är skriven i samma stil som titeln och det kan inte bli fel. Och Junior är stark. Han ger inte upp i första taget.

Passar från kanske 10 år uppåt. Fick lust att läsa om den, har bara positiva minnen av den här boken.


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar