fredag 31 juli 2015

The Heroes of Olympus - The Lost Hero

Rick Riordan: The Lost Hero


I slutet av Percy Jackson-serien uttalas en profetia - den andra stora profetian (den första uppfylls i Percy Jackson - Striden om Olympen). Den andra stora profetian handlar om sju hjältar med ett viktigt uppdrag: att besegra jättarna och hindra Moder Jord, Gaea (hon är inte alls så snäll som hon låter), från att vakna och ödelägga världen. Redan nu märks det ju att det kommer att bli en komplicerad historia.

Jason Grace vaknar i en buss. Det enda han minns är sitt eget namn. Bussen är full med skolelever på väg till Grand Canyon. Bredvid honom sitter två personer som påstår sig vara hans flickvän respektive bästa vän. Så bokens första mening stämmer väl: Even before he got electrocuted, Jason was having a rotten day.

Boken inleds precis lika roligt som Percy Jackson-böckerna, men sen avtar humorn. Även om Percy Jackson nämns några gånger är han över huvudtaget inte med i den här boken. Dessutom är boken skriven i tredje person, så all humor som kom från att ha Percy Jackson som berättare i den tidigare serien är borta. Man lär sig ändå snabbt att tycka om de tre huvudpersonerna: Jason Grace, bästa vännen Leo Valdez och Jasons flickvän-men-ändå-inte Piper McLean.

Boken är rolig, men inte lika rolig som Percy Jackson-böckerna. Den är fruktansvärt spännande. Den grekiska - och nu också romerska - mytologin är lite svår att hänga med i, men i övrigt är boken ganska lättläst. Så lättläst som en bok på drygt 550 sidor kan vara. Det är en fördel att ha läst serien om Percy Jackson, där mytologin introduceras på ett ganska enkelt sätt, men också Jason får en lektion i grekisk mytologi när han först dyker upp i Halvblodslägret. Även om han verkar veta endel redan. Han verkar bara föredra de romerska namnen av någon konstig anledning.

Piper, Leo och Jason kommer till halvblodslägret, får reda på vem deras gudomliga förälder är, samt skickas iväg med uppdrag att befria gudinnan Hera som tillfångatagits. De har fyra dagar på sig.

När jag lånade den här boken var jag tveksam till om jag faktiskt skulle orka läsa hela serien. Jag började läsa The Lost Hero lite på prov. Och jag fastnade direkt. I slutet av The Lost Hero finns ett smakprov på nästa bok i serien: Son of Neptune. Där är Percy Jackson huvudperson. Så jag är ganska säker på att jag kommer att läsa hela serien.

Rekommenderar! (Rekommenderar Percy Jackson också!)


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar