onsdag 26 november 2014

Pirater

Pirater, av Celia ReesNancy 15 åriga flicka som i början av boken fraktas iväg till Jamaica. Hennes far är död och hennes bror har tagit ombord henne på ett skepp. De tror att hon är dum, att hon inte vet varför hon förs bort från sitt hem, bort från England. Hon minns sin barndom. Ingen brydde sig så mycket om henne. Hon sprang mest på och gjorde bus med andra barn. Men när hennes far träffade hennes styvmor blev allt annorlunda. Hon fick nu börja uppföra sig som en riktig dam. Hon kanske såg ut som det på utsidan, men på insidan förblev hon densamme. Och allting kunde hon berätta åt sin vän William. De skulle gifta sig när de blev stora det hade de bestämt. Men hennes styvmor, bröder och far ville annat. Han var ingenting annat än en skeppsgosse.

I Jamaica får Nancy veta sanningen. Hon ska giftas bort med en hemsk man och hon har fått ärva sin fars marken i Jamaica. Marken som är fulla av slavar. Men Nancy tänker inte finna sig i detta. Efter en rad händelse  flyr Nancy tillsammans med sin nyvunna vän Minerva, en slav som arbetat i hushållet. Tillsammans flyr de till bergen där de möter ett gömt folk, men livet kan inte stanna där inser de. Nancys trolovade är efter henne. Men som en gåva sänt från ovan kommer några pirater dit. De är bekanta med det gömda folket och Nancy träffar snart en av sjömännen som var ombord på skeppet som fraktade hit henne. De hade blivit anfallna av pirater och fick ett val, gå med dem pirater eller dö. Med Minerva kommer de snart ombord på skeppet och börjar sina liv som pirater.

Men det är inte alltid enkelt att leva som pirat. Hårda stormar, falskheter och rättvisan som är på jakt efter dem. Hemligheter avslöjas en efter en annan. Ibland känner sig Nancy så ensam, Hon hör inte hemma någonstans i världen och den enda man som återvänder till hennes huvud är William. Kommer hon någonsin få återse honom?

Ibland vill ödet bara spela sina spratt och vädret är emot en. Men efter varje regnskur kommer solen fram. Men det gäller att passa sig, faran kan lura sig bara runt hörnet.

Den här boken gillade jag väldigt mycket och skulle rekommendera den till unga vuxna. Tiden utspelar sig runt 1700-talet. Och man får vara med om det mesta flickor som gifts bort mot sin vilja, slaveri och pirater. Så rekommenderar den varmt. En bok som skulle ha kunnat utspela sig i verkligheten.

// Atte 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar