söndag 31 augusti 2014

Tyll, svett och frusna själar

Tyll, svett och frusna själar, av Jurij Korotkov


På en internatskola i Moskva studerar några unga talanger balett. En skada kan kosta dem karriären. Ett misstag kan kosta dem allt. Det handlar om att vara bäst. Det handlar om att dansa tills fötterna blöder - dag efter dag, efter dag, efter dag, efter dag...

Huvudpersonen Julia Azarova har inte sett sin familj på åtta år. Pengarna har aldrig räckt till att resa hem över sommaren. Men hennes brev hem börjar bli hoppfulla. En termin kvar innan hon är fullfjädrad ballerina. Om hon bara arbetar till bristningsgränsen en termin till, lyckas hålla vikten på 44,3 kilo, lyckas få ett jobb på Bolsjoj-teatern, lyckas bli en prima ballerina - så kanske hon kan träffa sin fattiga familj igen. Men det är ju inte så enkelt.

Julia blir kär. I hennes liv finns det inte plats för kärlek just nu. Kärlek får en att komma försent tillbaka till internatet. Kärlek får en att glömma vad som är viktigt. Kärlek kan leda till graviditet. Kärlek kan distrahera en. Julia har sett det hända. Hon har sett lovande ballerinor bli avstängda från skolan. Och hon kan inte bli avstängd!

Tyll, svett och frusna själar är en ganska bra bok. I vissa fall är den onödigt invecklad, med en massa olika smeknamn så att det blir svårt att hålla isär karaktärerna. Men den är realistisk. Inga sagolika slut eller perfekta karaktärer. Julia själv är långt ifrån perfekt. Hon är lättretlig och arg väldigt ofta. Med en bakgrund som hennes är det inte så konstigt.

Jag tycker inte att boken är särskilt bra skriven. Man förstår inte alltid alla situationer och den kunde ha varit mer gestaltande. Men det gör inte så mycket. Man måste bara använda hjärnan mer än vanligt. Överlag tyckte jag faktiskt om den här boken. Den är speciell. Annorlunda. Den är inte perfekt - precis som verkligheten.


Bella

1 kommentar:

  1. Det verkar vara en intressant bok och lite sorglig också! :)

    SvaraRadera