torsdag 28 augusti 2014

Piraternas fånge - Emily Diamand

Piraternas fånge - av Emily Diamand


Året 2116 och nästan hela världen står under vatten. Den moderna tekniken har fallit i glömskan och under vattnet finns ruinerna kvar av det en gång enorma och ståtliga städerna, med höga skyskrapor. Men ingen minns den tiden mera.  Människorna lever i skräck för piraterna som rövar längs kusterna. 

Fiskarflickan Lilly lever tillsammans med sin farmor i en fattig by. Hon har sin egen lilla jolle som hon brukar åka ut med och fiska. Ombord på sin båt har hon med sig havskatten Katt. En havskatt anses vara mycket värdefull att ha ombord på de stora skeppen eftersom den kan varna om fara. En dag när de återvänder från sin fisketur beter sig Katt mycket märkligt. Och snart får Lilly svaret på varför. När hon kommer till hamnen ligger det fullt av spillror av trä kvar i vattnet av skeppen. Männen står på stranden och ser förskräckta ut. Inte en endaste båt är hel. Vissa av husen brinner. Lilly vet omedelbart vad som är felet! Piraterna har varit här!

En av Lillys vänner Andy, möter henne på stranden. Hans ögon visar att han har någonting hemskt att berätta. Lillys farmor, hon är död. Den enda som piraterna slaktade. De var högst antagligen ute efter Katt. Det är inte hela sorgen, premiärministerns dotter har blivit kidnappad. Och när han får veta det kommer han inte visa någon nåd mot byn. Han anser att de inte kunde skydda hans dotter, och att de är bara bönder som inte är värda ett enda skit.

När liv hotas och männen skickas bort för att gå med i armen mot deras vilja inser Lilly vad  hon ska göra. Innan kriget hotar att bryta ut måste hon få hem premiärministerns dotter. Med en mystiskt talande juvel och piratpojken Zeph kanske hon kan lyckas. Men hur långt måste hon ljuga och kommer Zeph att inse vad hennes mål är?


En spännande och intressant bok. Ofta böcker med pirater går man tillbaka till tiden, men inte här. Den här boken handlar om framtiden och hur allting är under vatten. De nämner många bekanta platser i boken som man känner till. T.ex som Themses floden, London, m.m Så rekommederar kanske boken till den yngre skaran läsare, men man kan riktigt bra läsa den i alla åldrar.

// Atte


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar