tisdag 6 december 2016

Pucko

Murail, Marie-Aude: Pucko


Pucko är 22 år gammal och egentligen heter han inte Pucko, men det är vad han kallas. Det är nog oftast inte illa menat - jag tror att han kanske fick för sig att det var hans namn och vägrade lyssna till något annat. Puckos mentala ålder är nämligen 3 år.

Kléber är 17 år gammal och otroligt trött på att ta hand om sin storebror. Puckos utvecklingsstörning ställer stora krav på Kléber, som försöker ta sig igenom gymnasiet. Deras mamma är död och deras pappa tycker att Pucko hör hemma på en anstalt. Men Pucko vantrivdes på anstalten, där han stundvis vistats förut och Kléber vägrar skicka dit honom mot sin vilja, vilket gör att de båda bröderna måste gömma sig för socialen och på något sätt få ekonomin att gå runt.

Så får Kléber en fantastisk idé: de ska flytta in i ett kollektiv där det redan bor flera andra studerande! Nu gäller det att bli accepterade och inte ställa till alltför stora problem för rumskompisarna. Puckos bästa vän, tygkaninen Herr Kanin, övertalar ofta Pucko att utforska omvärlden, vilket ofta leder till både roliga och jobbiga situationer.

Den här boken är kanske aningen orealistisk, men väldigt söt och rolig. Den bidrar med nya perspektiv på utvecklingsstörningar och livet med dem och handlingen är inte något man redan läst femtioelva gånger. Rekommenderar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar