söndag 30 oktober 2016

Broderband - Slavarna


John Flanagan: Broderband 4 - Slavarna


Åldersgrupp: 12 +
Utgivningsår: 2014
Utspelar sig: En fiktiv värld som har vissa likheter med Norden (Skandia), Storbritannien (Araluen) och norra Afrika (Socorro)
Första meningen: "Jag tycker vi ska flytta masten någon meter akterut", sa Hal.
Antal sidor: 400
Böcker i serien: De utstötta (The Outcasts), Inkräktarna (The Invaders), Jägarna (The Hunters), Slavarna (Slaves of Socorro), Scorpion Mountain, The Ghostfaces

Jag är sedan länge ett fan av John Flanagans böcker. Nu när jag läste fjärde boken i Broderband-serien insåg jag att jag tyvärr håller på att växa ifrån de här böckerna. De är spännande utan att vara särskilt komplicerade och de passar samma åldersgrupp som Spejarens lärling-serien. Det är en åldersgrupp som jag inte längre själv riktigt hör till.

I den fjärde Broderband-boken får Hal och hans besättning Hägrarna i uppgift att segla till Araluen som kustpatrull. Med sig har de sin nyaste besättningsmedlem, en enorm hund vid namn Kloff. Men knappt har de hunnit till Araluen innan tolv araluaner rövas bort för att säljas som slavar. Med spejaren Gilan ombord tar de upp jakten på slavhandlarna.

Jag har egentligen bara två negativa saker att säga om den här boken. Den ena är att översättningen kunde ha varit bättre. Ibland var saker lite klumpigt uttryckta och man kunde riktigt se hur det blivit ordagrannt översatt från engelska. En annan negativ sak är att Will knappt nämns. Jag vet att Broderband-serien är fristående, men Gilan är en viktig karaktär i Spejarens lärling. Jag skulle verkligen vilja se Will och Hal träffas i någon bok. Kanske för att det verkar som att Spejarens lärling-serien har avslutats och jag gärna skulle se mera av Will Treaty. Men vem vill inte det?

Jag kommer alltid att rekommendera John Flanagans böcker. Jag tycker om hur underdog-huvudkaraktärerna får visa vad de går för och alltid överraskar omgivningen.


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar