onsdag 30 september 2015

Pettson och pannkakstårtan

Pettson och pannkakstårtan, av Sven Nordqvist

Varje år när Findus fyller år gör Pettson en pannkakstårta åt Findus för det är det bästa han vet! Men i år blir det inte så enkelt som de tror att fixa en pannkakstårta.
När Pettson ska börja göra tårtan inser han att mjölet är slut, och när han skall cykla till affären för att hämta mera är det punktering på cykeln. 

Findus anser att det är bara att hämta redskap och fixa cykeln men snickarboden är låst och det finns ingen annan väg in än genom dörren. Nyckeln är försvunnen, men senare hittar de den nere i brunnen och för att få upp den behöver de ett metspö.

Men metspöet ligger uppe på taket och för att komma dit behöver de en stege. Men stegen är i Anderssons ko hage där en ilsken tjur ligger och vilar sig mot stegen. Det blir inte enkelt för att baka en pannkakstårta, men Pettson är beslutsam på att fixa det. Och Pettson han är en klurig gubbe minsann.

En av mina favorit böcker när jag var liten, Älskade hur allting krånglade till sig och hur de sedan löste det. Findus var nog min favorit och själv ville jag också ha en sådan katt som han.  Och pannkakstårtan verkar vara helt gudomlig. 

// Atte

1 kommentar: