fredag 27 november 2015

Blandband


Blandband, av Steven Camden


Det börjar med slutet. Och slutar med en början. Två historier vävs ihop genom ett blandband och blir en helt makalös berättelse.

Med tjugo års mellanrum spelar Ryan och Ameliah in sina tankar på ett kassettband. De har en hel del gemensamt. Båda är tretton år. Båda är på god väg att bli kära för första gången. Båda försöker anpassa sig till ett helt förändrat liv. Båda sörjer.

Men det här är en historia om hopp. Medan Ameliah lyssnar igenom alla kassetter som hennes föräldrar lämnade efter sig, träffar Ryan Eve, en irländsk flicka som tror att allt är planerat av universum.

Historien i sig är fantastisk. Däremot är den skriven på ett sånt sätt att jag ibland tyckte det var lite svårt att förstå vem som sa vad. Samtidigt är den ganska luftig, med stor stil och långt mellan raderna och man kan lätt sträckläsa den på en helg (eller kväll om man är en snabb läsare).

Blandband är en bok som bäst beskrivs med ordet vacker. Berättelsen är vacker, språket är stundvis väldigt vacker och efter att ha läst sista sidan sitter man där och vågar knappt andas, för wow. Berättelsen innehåller övernaturliga element, men det är långt ifrån en fantasy-bok. För att verkligen förstå den måste man läsa den.

Rekommenderar varmt! Passar från ca 11 år uppåt.
Bella

1 kommentar:

 1. ETT LITET MEDDELANDE FÖR ATT BELYSA MOBBNING OCH STÖTTA DE UTSATTA:

  Våren 2011 sade en 61-årig kvinna upp sig från sitt jobb på Prevent i Stockholm där hon arbetat i hela sitt liv för att Jessica Nilsson Frisk, en tjej född 1981 som ändå bara arbetade där i några år, tillsammans med sina kollegor hade hjälpt en utomstående, dömd kriminell narkoman att förtala och mobba kvinnans jämnårige son där på en oerhörd nivå bakom ryggen på henne under flera års tid. Bägge hade varit jättesnälla mot henne själva. Sonen hade precis önskat henne God Jul när allt uppdagades. När detta framkom, ljög Jessica även och påstod sig ha blivit hotad av sonen. Den nya VD:n sen endast två år, Maria Schönefeld, och även Jessicas egen chef Mats Quist, hjälpte gruppen sprida förtalet ytterligare när det hela slutligen framkom. De ljög sen ända till slutet när facket kom in för att hjälpa kvinnan. VD:n försökte t.o.m. lägga hela skulden på sonen för att ingen skulle få veta sanningen om mobbningen.

  Den äldre kvinnan mådde så fruktansvärt av detta att hon först blev sjukskriven och sen sade upp sig. Hon hade då arbetat där i 41 års tid - ända sen hon var 19 år gammal, varit anställd längst av alla och hade bara fyra år kvar tills pensionen. Sonen var lätt förståndshandikappad, hade blivit mobbad hela sitt liv och mådde redan väldigt dåligt, det visste alla. Moderns jobb var det enda och sista ställe där han inte hade upplevt att folk var elaka mot honom och alltid hade känt sig trygg. Han hade hälsat på där ända sen han var liten.

  Jessica själv stod helt utanför hela tiden. Var inte ens med på ett möte. Hon bad inte ens om ursäkt när kvinnan berättade hur fruktansvärt hon mått av hennes förtal och att det var det absolut värsta hon varit med om i sitt liv och den värsta mobbning sonen utsatts för.

  Den då 50-årige narkomanen, som tidigare arbetat där som vaktmästare och som andra anställda visste brukade droger även på arbetstid, vägrade den nya VD:n veta något om med motiveringen att hon varken träffat honom eller ens visste vem han var. Han fortsatte därför besöka jobbet drogpåverkad även långt efter att kvinnan sagt upp sig och var lika välkommen fortfarande. Han är dömd och finns med i Lexbase.se. Prevent jobbar just för att skapa en bättre arbetsmiljö, få ned olycksfall och motverka mobbning. Nu drivs det av en ledning som hjälper utomstående kriminella narkomaner att förtala de anställdas barn.

  Uppmanar alla som tar avstånd från mobbning och maktmissbruk mot de redan svaga och utsatta, att ta avstånd från www.prevent.se och dess ledning!

  SvaraRadera