måndag 16 november 2015

Andas och räkna till tre

Andas och räkna till tre - Monica Österdahl


Minna är en helt normal tjej. Enda skillnaden är att hon är överviktigt på grund av en sjukdom. Läkarna har flera gånger förklarat åt henne att oavsett hur nyttigt och bra mat hon äter kommer hon alltid vara överviktig. Detta har gjort Minna till ett mobbningsoffer. Allt detta på grund att hon är allergisk mot kalorier. Men mobbningen har pågått hela skoltiden och lett till att hon har börjat skära sig.

Hemma bor bara mamma och hennes lillebror. Pappa flyttade ut med en ny tjej som inte gillar barn. Därför slutade de att träffas. När Minna börjar en ny skola och i högstadiet hoppas hon på något bättre. En ny start. Hon träffar Emma som är sprudlande av energi och blir Minnas nya bästa kompis.
Det är Emma som lär henne att när hon blir arg att andas och räkna till tre.

Emma har det inte heller lätt hemma. Hennes mamma är alkoholist och hennes pappa jobbas så mycket han bara kan för att inte behöva vara hemma. Därför vill inte Emma ta hem Minna till sitt. I början av året håller de ihop, men när Isabell kommer som den nya tjejen i klassen överger Emma Minna. 

När Minna en dag sitter ensam vid gungorna kommer skolans värsting fram till henne. Sebbe som alla är rädda för och skolkar så mycket han kan. Men istället för att trakassera Minna tar han hennes hand och säger att de ska hitta på något roligare än skola.

Det är då Minna börjar hänga med Sebbe och hans kompisar. 

Denna bok handlar om mobbning, självkänsla, att bli övergiven och att man kan få vänner som man inte trodde man kunde få. En jättebra bok att läsa om och jag skulle rekommendera den till de som är 13 och uppåt. Boken ger också en gnutta hopp om att hur mörkt det ser ut, finns det alltid ett litet ljus. 

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar