torsdag 15 oktober 2015

Maja och döden

Maja och Döden, av Ann-Mari Ljungberg


Maja är 13 år och får cancer. Leukemi. Det börjar med att hon får blåsor i munnen, sedan näsblod och till sist prickar över hela kroppen. Den värsta dagen i hennes liv är den dagen de åker in och Maja får stanna på sjukhuset,

Boken börjar när Maja får en avlösare som hete Evalena. Direkt från första början tycker Maja att Evalena är fånig, jobbig och inte gör skäl av sin lön. Men efter ett tag inser Maja att Evalena inte är som de andra vuxna. Hon är rättfram med sina svar och röker inne på rummet trots att man inte får.

Majas mamma tvingar Maja att börja skriva dagbok och mycket motvilligt gör hon det. I dagboken skriver hon om hur saker och ting var före hon blev sjuk. Hur det var i skolan och vad som skedde med Linnea. Via sin bästa kompis Anna får hon reda på att Linnea slutat skolan och försvunnit. Maja funderar om det var deras fel?

På sjukhuset finns det flera barn och ungdomar, vissa kommer att dö det vet Maja och hon undrar om hon kommer att dö? Men efter alla behandlingar får Maja åka hem och bli friskförklarad. Till hösten får hon börja samma klass igen, men mycket har förändrats. Maja blir mobbad både fysiskt och psykisk samtidigt som återfall snurrar runt i huvudet. Det var åtminstone vad läkaren sade när han friskförklarade henne, att det finns risk för återfall.

Den här boken rörde verkligen om på djupet, Maja skriver hela boken som en dagbok och man får verkligen lära känna henne som person, hur hon tänker om saker och ting. Den är väldigt verklig. Den är så mörk på ett visst sätt och inte alls så gullig och romantisk som pärmen ser ut som. Men man vill inte lämna boken ifrån sig.

Så rekommenderar verkligen den här boken för alla. Den har ett sådant djup och får verkligen fram cancer på ett sådan verklighets troget sätt. Har läst många böcker, men denna bok rörde mig verkligen på ett helt nytt sätt, man tar till sig vad hon skriver.

// Atte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar