onsdag 19 augusti 2015

Fangirl

Fangirl, av Rainbow Rowell


Cath är nervös inför att börja collage. För det första finns det ju nya människor där överallt. För det andra har hennes tvillingsyster Wren sagt att hon inte vill dela rum med Cath - de som har delat rum hela livet. För det tredje innebär college att lämna pappa ensam hemma. Och det är inte säkert att pappa kommer ihåg att städa, eller äta, eller sova.

Cath älskar att skriva fanfiction. De populära böckerna om Simon Snow blev en tillflykt för henne när hennes mamma lämnade dem, när hon och Wren var små. Nu verkar Wren ha gått vidare till pojkvänner och festande, medan Caths favoritvärld fortfarande är Simon Snow-universumet.

Cath har mycket att tänka på när det gäller pojkar, familjen, skrivande och människor som kanske kan bli vänner.

Översättningen kändes lite konstig ibland. Till exempel användes ordet "snäppte" hela tiden. Det stod säkert "snapped" i orginalet. Men jag skulle inte säga att en person "snäppte" med fingrarna eller "snäppte" loss bilbältet. På svenska säger man väl "knäppte"...?

Jag älskar beskrivningarna i boken. Cath berättar om detaljer i folks utseende som borde göra dem mindre attraktiva, men hon anser ändå att de är snygga. Det är lätt att hålla koll på vem som är vem när Nick har buskiga ögonbryn och Levi har ett v-format hårfäste och tunna läppar.

Fangirl är en ganska lättläst, rolig bok, men som ändå tar upp oväntat svåra ämnen. Psykisk ohälsa, alkoholism och en känsla av att ha blivit övergiven blandas med skrivande, college och den första förälskelsen. Rekommenderar.Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar