lördag 13 september 2014

Driven av kärlek

Bruce Olson: Driven av kärlek


Bruce Olson kan inte släppa tanken på en av Sydamerikas farligaste indianstammar. Han vet att Gud vill sända honom dit som missionär. Men vägen dit blir lång och svår.

Hans tro har kostat honom både familj och vänner. Han är omgiven av människor som vägrar tro att Gud kan beröra på andra sätt än deras egna erfarenheter säger. Missionssällskapet vägrar ta emot honom. Han är inte välkommen hem. Efter att ha köpt en flygbiljett till Sydamerika lever han helt på Guds nåd - utan att ens ha råd med en flygbiljett tillbaka till USA. Men på något sätt får han ändå alltid vad han behöver, även om det bara är nätt och jämnt.

Missionärerna som arbetar bland indianerna verkar fast beslutna att lära dem tro som de själva. De ska bära västerländska kläder och sjunga högtidliga psalmer - något som känns fel för Bruce. Så när han äntligen får chansen, när han äntligen kommer i kontakt med motiloniindianerna - och nästan dör på kuppen - försöker han inte tvinga sin tro på dem. Faktum är att han lever med dem i flera år, lär sig deras språk och seder och blir som en av dem innan han över huvud taget nämner Gud.

Bruce Olsons historia har berört många människor genom åren och har påverkat hur missionen ser ut idag. Genom alla svårigheter drevs han av kärleken till motiloniindianerna och vissheten om att Gud var med honom. Han bara vägrade ge upp.

Jag älskar den här boken. Den handlar om att hjälpa andra. Den har inga självklara skurkar eller "lyckliga i alla sina dagar". Den är skriven av huvudpersonen själv för att dela med sig av en sann historia. Driven av kärlek är helt enkelt fantastisk.


Bella

2 kommentarer:

 1. Ja, den är jättebra! Har du läst Miraklet bland motilonerna som Bruce skrev relativt nyligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den har jag inte läst (ännu, åtminstone). Jag lånade Driven av kärlek av en kompis som trodde att jag skulle tycka om den - visste inte ens att det finns en till.
   //Bella

   Radera