Hejsan!
Jo jag lever fortfarande trots att jag inte bloggat på en bra stund. Som ni säkert märkt så har det inte kommit upp några inlägg här under sommaren och hösten. Orsaken är den att vi nu kommit överens om att det är dags att börja avsluta bokbloggandet för vår del.
Att avsluta bokbloggandet känns väldigt konstigt. Efter att ha bloggat i mer än 4 år är det nu dags att låta bloggen komma till en ända. Är tacksam över att ha fått denna möjlighet att blogga och över samarbetet tillsammans med personalen vid Pedersörebibliotek. Utan dem skulle detta inte blivit möjligt. Så Tack till er!
Jag har under dessa år fått chansen att läsa och skriva om en hel del böcker som jag annars troligen inte skulle ha läst. Nya typer av genre av böcker och en del av böcker är nu mina favoriter.
Bokbloggen kommer stå kvar, trots att vi inte är här längre och bloggar. Jag hoppas att den fortfarande skall kunna ge tips och rekommendationer av böcker. Men nu avslutar jag detta kapitel och börjar på ett nytt. Tack för mig!
Over and out / Atte
torsdag 19 oktober 2017
onsdag 5 juli 2017
Eleanor & Park
Rainbow Rowell: Eleanor & Park
Rainbow Rowells böcker gör mig lycklig. Hon är en författare som verkligen kan det här med ungdomsböcker. Karaktärerna är inga ideal eller stereotyper. De är förvirrade, konstiga individer; vissa från riktigt trasig familjer, vissa med mera vanliga (komplicerade) hemförhållanden. De känns äkta.
Eleanor & Park utspelar sig på 80-talet med allt vad det innebär av Walkmans, mixband och serietidningar. Den handlar om två ungdomar som har omständigheterna emot sig, men som ändå blir kära. Den är på sätt och vis den minst klyschiga kärlekshistorien jag läst.
Eleanor är den nya flickan i skolan. Hon är stor, har rött vilt hår och konstiga kläder. Hon skulle inte kunna sticka ut mer om hon försökte. Då hon stiger på skolbussen visar det sig att alla sedan länge har en egen plats och det finns ingenstans hon får sitta. Hon ser ut att vara påväg att börja gråta tills Park fräser åt henne att sätta sig bredvid honom.
Park sitter långt bak i bussen, hörlurar i öronen, näsan i en serietidning - han vet hur man smälter in. Han är så gott som osynlig. Men efter att han börjar prata med Eleanor kommer han aldrig kunna bli osynlig i skolan igen - hon är för konstig. Och han gillar det.
Boken växlar perspektiv mellan Park och Eleanor så man får veta vad som rör sig i båda ungdomarnas huvud.
Vid ett tillfälle tänker Eleanor:
But Parks face was like art. And not weird, ugly art either. Park had the sort of face you painted because you didn't want history to forget it.
Något kapitel senare funderar Park:
She never looked nice. She looked like art, and art wasn't supposed to look nice; it was supposed to make you feel something.
Jag rekommenderar varmt den här boken. Den är en av mina absoluta favoriter.
Bella
Etiketter:
På engelska,
Romantik,
Skola,
Unga vuxna,
Ungdom
lördag 3 juni 2017
För att överleva
För att överleva - om självskadebeteende, av Sofia Åkerman
Detta är en intressant bok som jag främst skulle rekommendera för vuxna som arbetar med ungdomar, samt unga vuxna som själva mår psykiskt bra, men som vill hjälpa andra som inte gör det. Jag läste den här boken inför en kurs om elevers psykiska hälsa och elevvård. Den ger en inblick i varför vissa människor väljer att skada sig själva.
Åkerman berättar mycket om hur ungdomar som mår dåligt ofta omedvetet kan "trigga" varandra till självskadebeteende. Det finns också mycket "triggande" material på internet. Därför berättar Åkerman medvetet inte mycket om själva självskadebeteendet, utan mer om orsakerna och tankarna bakom det.
Åkerman har själv haft självskadebeteende och hon känner många som har eller har haft liknande problem. Därför är boken väldigt bra om man vill försöka förstå personer som skadar sig själva. Den reder ut många missförstånd. Ett exempel är att många självskadande personer inte alls är självmordsbenägna - de har dåliga coping-strategier och skadar sig för att överleva vardagen. Inte för att de vill dö.
Boken är tungläst på ett sätt som inte alls har med texten att göra. Men den är viktig. Allt fler ungdomar skadar sig själva, något som vuxna måste vara medvetna om och försöka förstå.
Bella
tisdag 2 maj 2017
Tack för ditt förstånd
Denna härliga bok handlar uteslutande om språkfel. Boken innehåller bilder på vägskyltar, prislappar och andra texter där det blivit lite fel. Det är hysteriskt roligt. Den går också mycket fort att läsa eftersom det är mest bilder (med text i).
Det är inte ofta jag skrattar högt när jag läser en bok, så det här var verkligen en annorlunda läsupplevelse. Jag undvek medvetet att läsa denna bok på offentliga platser eftersom jag många gånger under läsningens gång inte kunde hålla mig för skratt.
Rekommenderas varmt åt ALLA!
Bella
torsdag 30 mars 2017
Varför Riordans böcker är så aktuella i dagens samhälle
Jag har redan skrivit många inlägg om olika böcker av Rick Riordan. Trots att de är skrivna för läsare som är lite yngre än mig, är de fortfarande bland mina favoritböcker. Men förutom att de är spännande, roliga och bygger upp en helt fantastisk värld, är de också väldigt lärorika.
De första böckerna om Percy Jackson passar väldigt bra för elever i den åldern att de lär sig om antikens Grekland i historieundervisningen. Böckerna utspelar sig i en nutid där de grekiska gudarna verkligen existerar. Ur ett lärarperspektiv är det därför ingen dum idé att använda "Född till hjälte" för att väcka intresse för ämnet. Man kunde ta upp källkritik genom att ta reda på vad som verkligen kommer från mytologi. Trots det är det främst uppföljarserien "Olympens hjältar" jag vill prata om.
I "Olympens hjältar" får vi se den andra sidan av myntet - romarna. De grekiska gudarna har också en romersk motsvarighet och de växlar på ett komiskt sätt mellan personligheter under böckernas gång. De romerska halvgudarna har ett eget läger, ett annat sätt att slåss på och till och med en egen stad där pensionerade halvblod kan bo - till skillnad från grekerna, som alla tenderar att dö unga.
Det är relationen mellan romarna och grekerna som är så intressant i jämförelse med hur världen ser ut idag. De två grupperna känner inte till varandra och gudarna kämpar för att hålla dem ifrån varandra. De få gånger genom historien som grupperna har fått kontakt med varandra har det blivit krig mellan halvbloden och många har dött.
I "Olympens hjältar" kidnappas Percy Jackson från grekerna och Jason Grace från romarna av gudinnan Hera/Juno. Hon raderar deras minnen och skickar dem sedan till motsatt läger. När de återfår minnena har båda blivit en viktig del av sitt nya läger, samtidigt som de har en ledarroll i det gamla. För första gången någonsin lyckas sedan de två lägren samarbeta i striden mot den största fienden de någonsin mött.
Böckerna belyser problemet med främlingsfientlighet och påminner om hur viktigt det är att inte döma en person efter vilken grupp hen tillhör. De handlar om att överkomma olikheter för att nå ett gemensamt mål. De handlar till och med om att hitta kärlek över gränserna. Om att flytta till en ny plats. Om att överkomma rädslor. Om ensamhet, oväntad vänskap och spännande äventyr. Om att hamna i ett helvete tillsammans med någon man älskar. Om att vara en nobody och bli en hjälte. Om att aldrig ge upp.
Och det är därför Riordans böcker är så aktuella i dagens samhälle.
Bella
Etiketter:
Boktips,
Fantasy,
Grekisk mytologi,
Ungdom,
Äventyr
torsdag 2 mars 2017
Den digitala drogen - konsten att hantera din teknik
av Patrik Wincent
Denna tunna och lättlästa bok är en riktig ögonöppnare.
Den behandlar vad det är som gör att vi blir så beroende av våra telefoner och hur vi kan gå tillväga för att lära oss att hantera vår teknik. Den är ingen magisk lösning på alla problem, men nog är den en relevant bok i vårt samhälle. Den är värd att läsa om man har på känn att man är lite för beroende av sin teknik, eller känner någon som är det.
Boken smutskastar inte. Det finns mycket som är positivt med teknikens framsteg och detta poängteras. Men vi måste lära oss hantera alla nya spännande spel och sociala nätverk, så att det inte går ut över vårt arbete eller våra relationer.
Bella
Den behandlar vad det är som gör att vi blir så beroende av våra telefoner och hur vi kan gå tillväga för att lära oss att hantera vår teknik. Den är ingen magisk lösning på alla problem, men nog är den en relevant bok i vårt samhälle. Den är värd att läsa om man har på känn att man är lite för beroende av sin teknik, eller känner någon som är det.
Boken smutskastar inte. Det finns mycket som är positivt med teknikens framsteg och detta poängteras. Men vi måste lära oss hantera alla nya spännande spel och sociala nätverk, så att det inte går ut över vårt arbete eller våra relationer.
Bella
onsdag 22 februari 2017
The Kane Chronicles
Rick Riordan: Kanekrönikan
Jag har inte läst de här böckerna. Jag är inte ens 100 % säker på att jag kommer läsa de här böckerna. När man närmar sig 20 år är det väl helt naturligt att man tilltalas av en lite annan sorts böcker än man gjorde som 13. Men om jag skulle få lust att ge mig in på en ny ungdoms- fantasyserie, så skulle det vara de här böckerna.
Kanekrönikan utspelar sig i samma universum som Percy Jackson-böckerna och är skrivna av samma författare. Enligt personen som tipsade mig är de nästan bättre än Percy Jackson-böckerna - något som jag inte trodde var möjligt.
Böckerna handlar om syskonen Carter och Sadie Kane som härstammar från egyptiska gudar. Första boken heter Den röda pyramiden. Äventyret fortsätter i Eldtronen och Ormens skugga. Det finns också en serie korta "crossovers" där Percy och Annabeth möter syskonen Kane och tvingas samarbeta för att döda ett eller annat monster.
Kanekrönikan är antagligen en riktigt bra bokserie och någon gång skulle jag nog vilja läsa den.
Bella
Etiketter:
Fantasy,
Ungdom,
Äventyr,
Övernaturligt
torsdag 26 januari 2017
Pärlfiskaren
av Karin Erlandsson
Denna barnbok av Karin Erlandsson är inte ännu utgiven. Den är vinnarbidraget i förra årets skrivtävling "Berättelsen är bäst!"som ordnades av Schildts & Söderströms. Den huvudsakliga målgruppen för tävlingsbidragen var barn i mellanåldern - de som börjar klara av att läsa själva, men som fortfarande lyssnar till högläsning.
Just nu söker de en illustratör till boken.
Här hittar du ett utdrag ur boken och information om hur du ska göra om du är intresserad av att illustrera: http://litteratur.sets.fi/ta-en-tjuvtitt-pa-parlfiskaren/
Boken verkar mycket lovande och målar upp en sagovärld som påminner mig om Mikael Endes underbara böcker. En värld där pärlor i alla regnbågens färger växer i mängd och massor på havets botten och där de sedan används som kullersten längs drottningens allé.
Så jag tror att Pärlfiskaren helt klart är värd att ta en titt på sen när den blir utgiven.
Bella
Just nu söker de en illustratör till boken.
Här hittar du ett utdrag ur boken och information om hur du ska göra om du är intresserad av att illustrera: http://litteratur.sets.fi/ta-en-tjuvtitt-pa-parlfiskaren/
Boken verkar mycket lovande och målar upp en sagovärld som påminner mig om Mikael Endes underbara böcker. En värld där pärlor i alla regnbågens färger växer i mängd och massor på havets botten och där de sedan används som kullersten längs drottningens allé.
Så jag tror att Pärlfiskaren helt klart är värd att ta en titt på sen när den blir utgiven.
Bella
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)