lördag 3 juni 2017

För att överleva

För att överleva - om självskadebeteende, av Sofia Åkerman


Detta är en intressant bok som jag främst skulle rekommendera för vuxna som arbetar med ungdomar, samt unga vuxna som själva mår psykiskt bra, men som vill hjälpa andra som inte gör det. Jag läste den här boken inför en kurs om elevers psykiska hälsa och elevvård. Den ger en inblick i varför vissa människor väljer att skada sig själva.

Åkerman berättar mycket om hur ungdomar som mår dåligt ofta omedvetet kan "trigga" varandra till självskadebeteende. Det finns också mycket "triggande" material på internet. Därför berättar Åkerman medvetet inte mycket om själva självskadebeteendet, utan mer om orsakerna och tankarna bakom det.

Åkerman har själv haft självskadebeteende och hon känner många som har eller har haft liknande problem. Därför är boken väldigt bra om man vill försöka förstå personer som skadar sig själva. Den reder ut många missförstånd. Ett exempel är att många självskadande personer inte alls är självmordsbenägna - de har dåliga coping-strategier och skadar sig för att överleva vardagen. Inte för att de vill dö.

Boken är tungläst på ett sätt som inte alls har med texten att göra. Men den är viktig. Allt fler ungdomar skadar sig själva, något som vuxna måste vara medvetna om och försöka förstå.


Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar