torsdag 30 mars 2017

Varför Riordans böcker är så aktuella i dagens samhälleJag har redan skrivit många inlägg om olika böcker av Rick Riordan. Trots att de är skrivna för läsare som är lite yngre än mig, är de fortfarande bland mina favoritböcker. Men förutom att de är spännande, roliga och bygger upp en helt fantastisk värld, är de också väldigt lärorika.

De första böckerna om Percy Jackson passar väldigt bra för elever i den åldern att de lär sig om antikens Grekland i historieundervisningen. Böckerna utspelar sig i en nutid där de grekiska gudarna verkligen existerar. Ur ett lärarperspektiv är det därför ingen dum idé att använda "Född till hjälte" för att väcka intresse för ämnet. Man kunde ta upp källkritik genom att ta reda på vad som verkligen kommer från mytologi. Trots det är det främst uppföljarserien "Olympens hjältar" jag vill prata om.

I "Olympens hjältar" får vi se den andra sidan av myntet - romarna. De grekiska gudarna har också en romersk motsvarighet och de växlar på ett komiskt sätt mellan personligheter under böckernas gång. De romerska halvgudarna har ett eget läger, ett annat sätt att slåss på och till och med en egen stad där pensionerade halvblod kan bo - till skillnad från grekerna, som alla tenderar att dö unga.

Det är relationen mellan romarna och grekerna som är så intressant i jämförelse med hur världen ser ut idag. De två grupperna känner inte till varandra och gudarna kämpar för att hålla dem ifrån varandra. De få gånger genom historien som grupperna har fått kontakt med varandra har det blivit krig mellan halvbloden och många har dött.

I "Olympens hjältar" kidnappas Percy Jackson från grekerna och Jason Grace från romarna av gudinnan Hera/Juno. Hon raderar deras minnen och skickar dem sedan till motsatt läger. När de återfår minnena har båda blivit en viktig del av sitt nya läger, samtidigt som de har en ledarroll i det gamla. För första gången någonsin lyckas sedan de två lägren samarbeta i striden mot den största fienden de någonsin mött.

Böckerna belyser problemet med främlingsfientlighet och påminner om hur viktigt det är att inte döma en person efter vilken grupp hen tillhör. De handlar om att överkomma olikheter för att nå ett gemensamt mål. De handlar till och med om att hitta kärlek över gränserna. Om att flytta till en ny plats. Om att överkomma rädslor. Om ensamhet, oväntad vänskap och spännande äventyr. Om att hamna i ett helvete tillsammans med någon man älskar. Om att vara en nobody och bli en hjälte. Om att aldrig ge upp.

Och det är därför Riordans böcker är så aktuella i dagens samhälle.
Bella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar